Mainos

Renny Harlinin elokuvako pelkkää sotapropagandaa?

Ohjaaja Renny Harlinin vasta tekeillä oleva elokuva Georgian sisällissodasta on joutunut sisäpolitiikan sylkykupiksi georgialaisessa mediassa.

Filmaus aloitetaan vasta ensi viikolla mutta Georgian opposition kannattajat ovat varmoja, että tekeillä on propagandaelokuva, jonka tarkoitus on selittää oikeaksi presidentti Mihail Saakashvilin aggressiivinen hyökkäys Etelä-Ossetian maakuntaan elokuussa 2008.

Renny Harlin itse kertoo olevansa innoissaan juuri uudistetusta käsikirjoituksesta omalla blogipalstallaan. Renny sanoo tuskin malttavansa odottaa kuvausten alkua.

Muutaman viikon jatkuneet työt sujuvat hänen mukaansa vain entistä paremmin ja paremmin. Viime viikolla koekuvattiin georgialaisnäyttelijöitä sivurooleihin, joita Harlin tosin sanoo tärkeiksi. Myös hävittäjälentäjät, sotakalusto ja muu rekvisiitta innostavat Tbilisissä olevaa Harlinia. MTV on pyytänyt häneltä puhelinhaastattelua ja odottaa ohjaajan vastausta.

Elokuvan tuottaja Papuna Davitaia on kiistan ydin. Hän on elokuvan toinen käsikirjoittaja ja rahoittaja mutta myös aktiivinen poliitikko ja kansanedustaja presidentti Saahashvilin puolueesta.

Davitaia kertoo Georgia Today -lehden verkkosivulla, että elokuvan tarkoitus on saada tavalliset ihmiset ymmärtämään, mistä Venäjän ja Georgian sodassa oli kysymys. Hänen mukaansa elokuva on viestin viejänä paras keino "Kuka lukee äskettäisiä kansanvälisiä sotasyyllisyysraportteja? kysyy Davitaia ja vastaa "Vain politiikasta erityisen kiinnostuneet."

Nuorisolle ja muille tavallisille ihmisille on parempi kertoa viihteen keinoin mitä todella tapahtui, sanoo Daviraia, joka itse kävi Yhdysvalloissa vuosi sitten etsimässä käsikirjoitukselleen filmiyhtiötä. Rexfilm Production Companyn kanssa päästiin sopimukseen kansainväliseen levitykseen tarkoitetusta, englanninkielisestä elokuvasta.

Filmiyhtiö palkkasi ohjaajaksi Renny Harlinin, joka oli sopivasti vapaa Mannerheim-elokuvan kuvausten lykkääntymisen takia. Vapaa ja virittäytynyt sotaelokuvan tekemiseen. Kysymys ei ole dokumenttielokuvasta vaan fiktiosta, jossa on toimintaa, taisteluja ja räjähdyksiä ja niistähän Harlin on maailmalla tunnettu.

Pääosaan on valittu englantilainen Rubert Friend. Tarinassa amerikkalainen toimittaja sattuu olemaan työmatkalla Georgiassa, kun Venäjän hyökkäys Etelä-Ossetiaan alkaa, sitä seuraa Georgian vastahyökkäys ja kiivas viiden päivän sota.

Sodan aloittaja ja syyllinen lienee toinen samaan aikaan valmisteilla olevassa elokuvassa, jota ohjaa venäläisen median mukaan serbialainen Emir Kusturica. Tämä kilpaileva elokuva kertoo samasta sodasta mutta venäläis-eteläossetialaisesta näkökulmasta.

Harlinin elokuvan projektijohtaja kertoo nettihaastattelussa että työskentelyolosuhteet Hollywood-ohjaaja Harlinille ja näyttelijöille on tehty niin mukaviksi kuin mahdollista. Sodan, talouslaman ja Venäjän kauppasaartojen kurjistama maa toivoo saavansa elokuvateollisuudesta uuden elinkeinon. Ja sitä ennen maineensa puhdistetuksi.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.