Rehn: Tiukassa talousliitossa eurobondeja kannattaa harkita

EU:n komission varapuheenjohtaja Olli Rehn (kesk.) ottaisi euroalueen kiistellyt yhteiset joukkolainat, ns. eurobondit, uudelleen harkintaan.

– Kyse ei ole vielä huomisen musiikista, mutta ehkä ylihuomisen, talous- ja valuutta-asioista komissiossa vastaava Rehn korostaa MTV:n uutisille Brysselissä.

Valtionlainoistaan korkeita korkoja viime vuosina maksaneet kriisimaat, Italia etunenässä, ovat vaatineet näitä yhteislainoja. Erityisesti Saksa, mutta myös Suomi on vastustanut ajatusta jyrkästi.

Eurobondit avaisivat kriisimaille ovet halvempaan markkinarahoitukseen, mutta vahvat maat, muiden muassa Saksa ja Suomi, joutuisivat maksamaan lainoistaan nykyistä korkeampaa korkoa.

Tiukka talousliitto ratkaiseva

Rehn perustelee näkemystään sillä, että yksi eurobondien tärkeä edellytys, sopimus entistä tiukemmasta ja sitovammasta talousliitosta on kansallisia sinettejä vaille valmis.

– Tärkeintä on tosiaan se, että nyt vahvistetaan talousliittoa. Jos se kyetään tekemään niin vahvaksi sääntöperusteisesti, että se on luotettavalla pohjalla, silloin on mielekästä harkita jonkinlaisia eurooppalaisia yhteislainoja, Rehn sanoo.

Hänen mukaansa talousliittosopimuksen ansiosta myös Euroopan keskuspankki on voinut toteuttaa massiivisen lainaohjelmansa, joka on rauhoittanut markkinoita.

– EKP on luonut uutta likviditeettiä jopa yli 1000 miljardia euroa. Se oli mahdollista, koska EU:n talousliittoa vahvistettiin hallitusten välisellä sopimuksella. Sille luotiin uudet säännöt ja tarvittaessa myös sanktiot. Tämän ansiosta julkisten talouksien vakauttaminen on nyt uskottavalla perustalla, Rehn erittelee.

Arvostelijoiden mielestä EKP:n höveli rahapolitiikka vain siirtää ylivelkaantuneiden maiden paluuta normaaliin markkinarahoitukseen, missä tuhlaajia rankaistaan korkeilla koroilla. Samat kriittiset äänet tähdentävät myös, että euroalueen maiden velkojen ”sosialisoiminen” pysäyttäisi välttämättömät julkisen talouden uudistukset, koska kaikki euroalueen maat saisivat markkinoilta halvempaa lainaa vahvojen maiden hyvän luottoluokituksen ansiosta.

Olli Rehn puolestaan muistuttaa yhteisten lainojen hyvistä puolista: ne synnyttäisivät massiiviset ja erittäin likvidit markkinat, joita markkinaspekuloijien olisi vaikea horjuttaa.

– Tämä on tietysti vaikea keskustelu ja liittyy siihen, millä tavalla Eurooppaa halutaan rakentaa, Rehn myöntää.

Lue myös:

    Uusimmat