Mainos

Rehn: Neuvottelut Serbian kanssa käyntiin tässä kuussa

Rehn on myös ilmaissut tyytyväisyytensä sotarikoksista syytetyn Bosnian serbikenraalin pidätyksestä.

Euroopan unionin laajentumiskomissaarin Olli Rehnin mukaan kumppanuusneuvottelut Serbian kanssa voidaan aloittaa uudelleen tässä kuussa.

Rehnin mukaan neuvottelujen aloittamisajankohta sovitaan sen jälkeen, kun YK:n sotarikostuomioistuimen pääsyyttäjä Carla Del Ponte palaa Belgradista, minne hänen on määrä matkustaa maanantaina.

- Komissio arvioi, että Serbia on osoittanut selvästi sitoutuneensa täyteen yhteistyöhön entisen Jugoslavian alueen sotarikoksia tutkivan YK:n tuomioistuimen ICTY:n kanssa, Rehn sanoi komission lausunnossa.

- Voin vahvistaa, että komissio voi aloittaa neuvottelut vakaus- ja assosiaatiosopimuksesta Serbian kanssa, Rehn jatkoi.

Rehn kertoi yhteistyöneuvottelujen aloittamisesta päivä sen jälkeen, kun kenraali Zdravko Tolimir oli pidätetty Bosniassa. Häntä epäillään osallisuudesta 8000 muslimipojan ja -miehen surmaamisesta Srebrenicassa vuonna 1995. Hän on yksi kuudesta ICTY:n etsimästä sotarikosepäillystä.

Rehn luonnehti aiemmin Tolimirin pidättämistä tärkeäksi askeleeksi kaikkien jäljellä olevien epäiltyjen saamiseksi oikeuteen. Täysi yhteistyö ICTY:n kanssa on "avainaskel" kestävän sovinnon saavuttamiseksi Länsi-Balkanille.

Tolimir oli yksi Bosnian entisen serbikomentajan Ratko Mladicin läheisimmistä avustajista Bosnian sodassa. Hänet pidätettiin eilen Bosniassa lähellä Serbian rajaa, ja hän on matkalla kohti Haagin sotarikostuomioistuinta.

Tolimirin pidätyksen myötä enää viisi Haagin tuomioistuimen syytteeseen asettamaa epäiltyä on edelleen vapaalla jalalla. Heidän joukossaan ovat Ratko Mladic ja Bosnian serbien sodanaikainen johtaja Radovan Karadzic.

Rehn tapasi Serbian presidentin Boris Tadicin ja Saksan liittokanslerin Angela Merkelin Berliinissä tänään. Siellä Rehn sanoi, että neuvottelut voidaan aloittaa jo varhain kesäkuussa.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.