Mainos

Rehn: Naisia mukaan rauhanprosesseihin

Elisabeth Rehnin mielestä naiset on jätetty huomiotta maailmalla tapahtuneiden konfliktien jälkihoidossa. Rehnin mielestä on korkea aika ottaa naiset mukaan prosessin kaikkiin vaiheisiin rauhanneuvotteluista rauhanturvaamiseen.

Elisabeth Rehn

Entinen YK:n alipääsihteeri ja entinen Bosnian erityisedustaja Rehn puhui YK:n naiskokouksen yhteydessä järjestetyssä seminaarissa. Seminaari käsitteli sitä, miten sukupuoli pitäisi ottaa huomioon rauhanturvatehtävissä.
-Paljon enemmän on tehtävä, jotta saataisiin valittua naisia pääsihteerin erikoislähettiläiksi ja rauhanturvaoperaatioiden johtotehtäviin, vaatii Rehn.
-Hallitusten pitäisi vastedes asettaa aina ainakin kaksi ehdokasta tarjolle - mies ja nainen - jotta pääsihteerillä olisi naisehdokkaita valittavana, esitti Rehn paneelissa.

Rehn osallistui viime viikolla Namibiassa, Windhoekissa pidettyyn kokoukseen, jossa tehtiin konkreettinen toimintasuunnitelma naisten saamiselle mukaan rauhaprosessiin.
-Naiset on otettava mukaan heti rauhanneuvottelujen alkuun ja naisten tarpeet on otettava huomioon koko prosessin ajan. En usko, että kaikki rauhanprosessiin osallistuvat ovat perillä sukupuoleen liittyvistä erityisistä vaatimuksista, epäilee Rehn.

Hänen mukaansa naisia on saatava myös mukaan lisää itse rauhaturvatehtäviin, sillä monista naisten ongelmista, esimeriksi raiskauksista ja väkivallasta on ehkä helpompi puhua naisten kanssa. Rehn sanoo myös, että hänen omat kokemuksensa rauhaturvaamisesta ovat saaneet hänen vakuuttumaan siitä, että jos naisten ääntä ei kuulla, niin rauhanponnistelut saattavat olla turhia.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.