Mainos

Rehn: Kosovosta EU:n suurin siviilioperaatio

Euroopan unioni tukee erityislähettiläs Martti Ahtisaaren ehdottamaa Kosovon rajattua itsenäisyyttä. Saksassa koolla olevat EU:n ulkoministerit antoivat tukensa myös Britannialle Iranin pidättämiä brittisotilaita koskevassa kiistassa.

Kosovon vakiinnuttamisesta tulee Euroopan unionin kaikkien aikojen suurin siviilikriisinhallintaoperaatio, arvioi laajentumiskomissaari Olli Rehn.

Unionin on määrä ottaa vastuu Kosovon siviilioperaatiosta YK:lta sen jälkeen, kun ratkaisu maakunnan asemasta on tehty.

EU:n ulkoministerikokoukseen Bremenissä osallistunut Rehn arvioi, että kolmen vuoden mittaiseksi suunniteltuun operaatioon tarvitaan jopa 1500 työntekijää, muun muassa poliiseja ja oikeushenkilökuntaa. Osa jäsenmaista on jo tarjonnut henkilöstöä.

Rehn painotti myös EU:n yhtenäisyyden merkitystä, kun Kosovo-neuvottelujen loppukiri käynnistyy YK:n turvallisuusneuvostossa. EU:n pyrkimyksenä on taivutella erityisesti Venäjä YK:n erityislähettiläs Martti Ahtisaaren ratkaisusuunnitelman taakse.

Sekä EU, Yhdysvallat että YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon tukevat Ahtisaaren Kosovolle esittämää rajattua itsenäisyyttä.

- Kaikki ratkaisun edellytykset ovat olemassa, mutta sen ensimmäinen edellytys on EU:n pysyminen yhtenäisenä, Rehn kertoi STT:lle puhelimitse.

YK:n erityislähettiläs Martti Ahtisaari jätti alkuviikosta YK:n turvallisuusneuvoston käsiteltäväksi esityksen, jonka mukaan Kosovolle annetaan kansainvälisesti valvottu itsenäisyys. Venäjä vastustaa kuitenkin suunnitelmaa. Ulkoministeri Sergei Lavrov uskoo Ahtisaaren suunnitelman epäonnistuvan, koska hän ei ole ottanut huomioon serbien ja albaanien näkemyksiä.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana varoitti eilen, että Balkanin vakaus on vaarassa, jos Kosovon asemasta ei onnistuta saamaan aikaan sopua.

Suomea kokouksessa edustaa ulkoministerin tehtävät jättävä Erkki Tuomioja.

EU kehottaa YK:n turvaneuvostoa tukemaan Kosovo-ehdotusta

EU:n ulkoministerit kehottivat tänään YK:n turvallisuusneuvostoa hyväksymään nopeasti päätöslauselman Kosovosta erityislähettiläs Martti Ahtisaaren esityksen pohjalta.

EU:n puheenjohtajamaan Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier sanoi, että YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman tulisi kunnioittaa sekä Serbian että Kosovon "oikeutettuja etuja".

Ulkoministerit käsittelivät epävirallisessa kokouksessaan myös EU:n ulkopoliittisen edustajan Javier Solanan ja laajentumiskomissaari Olli Rehnin laatimaa selvitystä, jossa esitetään kansainvälisen avun lisäämistä Kosovolle. EU:n komissio on jo varannut 200 miljoonaa euroa Kosovolle kolmen vuoden aikana. Solana ja Rehn tähdentävät selvityksessä, että kansainvälisen yhteisön on taattava tarpeelliset voimavarat, joiden määrää ei tosin selvityksessä todeta.

Kosovo tarvitsee varoja selviytyäkseen osaltaan velasta, joka entisellä Jugoslavialla oli. Lisäksi on katettava uudesta asemasta ja talouden kehittämisestä aiheutuvat kulut sekä EU:n poliisien kulut. Solanan ja Rehnin selvityksessä Kosovolle tarjotaan samanlaista sopimusta EU:n kanssa kuin mitä muillekin Länsi-Balkanin maille on tarjottu.

EU:n ulkoministerit antoivat myös tukensa Britannialle kiistassa brittisotilaiden pidättämisestä. EU vaati lausunnossaan Irania vapauttamaan sotilaat. Ulkopoliittinen edustaja Javier Solana sanoi aikovansa puhua asiasta Iranin presidentin Mahmud Ahmadinejadin kanssa.

(MTV3-STT-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.