Realismi peittoaa positiivisen ajattelun?

Kun kirjailija Barbara Ehrenreich sai syöpädiagnoosin, hän ei ilahtunut kehotuksesta ajatella positiivisesti. Päinvastoin.

Kun solubiologian tohtori ja kirjailija Barbara Ehrenreich sai kuulla sairastavansa rintasyöpää, hän tutustui pian myös taudin sivuilmiöihin: yltiöpositiiviseen ajatteluun, vaaleanpunaisiin rintasyöpänauhoihin ja jopa kehotuksiin ajatella syöpää "lahjana, joka tekee hänestä paremman ihmisen".

Ehrenreich ei kuitenkaan uskonut, että positiivinen ajattelu auttaisi häntä, kertoo chicagotribune.com. Nainen päätti tutkia maailmaa positiivisen ajattelun takana: auttaisivatko onnellisuusmantrat, elämäntapavalmentajat, itseapugurut tai usein esitetty ajatus siitä, että voit saada mitä tahansa positiivisen ajattelun avulla.

Nainen kirjoitti aiheesta jopa kirjan nimeltä Bright-Sided: How the Relentless Promotion of Positive Thinking Has Undermined America.

"Positiivisuuden täysi vastakohta"

Ehrereich kertoo tunteneensa itsensä oudoksi, koska ei uskonut positiivisuusseminaarien sanomaan.

– En halunnut nousta esiin ja vetää huomiota puoleeni, koska tunsin oloni friikiksi, nainen toteaa.

Ehrereichin positiivisuustutkimukset ovat kuitenkin saaneet kannatusta: nainen on saanut useita kirjeitä, joissa häntä kiitellään positiivisuuden kyseenalaistamisesta.

– Minulle kirjoittavat ihmiset ovat yleensä syövän sairastaneita tai henkilöitä, joilla ei ole työpaikkaa, eivätkä he enää jaksa olla iloisia. Osa on jopa menettänyt työnsä, koska ei ollut tarpeeksi positiivinen, Ehrereich kuvaa.

Ehrereich kertoo ihmetelleensä positiivisuuden levinneisyyttä: sellaista ongelmaa ei ollutkaan, jota ei olisi kehotettu korjaamaan iloisella mielellä. Naista hämmensi esimerkiksi kehotus olla lukematta uutisia.

– Siihen törmää uudelleen ja uudelleen: miksi luet uutisia, et voi muuttaa asioita, ja se on kaikki negatiivista. Idea siitä, ettei asioille voi mitään, on mielestäni positiivisuuden täysi vastakohta, nainen toteaa.

Ehrereich kehottaakin tekemään pieniä asioita maailman muuttamiseksi, esimerkiksi kirjoittamaan kansanedustajalle.

"On aivan yhtä harhaanjohtavaa ajatella negatiivisesti"

Jos ei positiivisuutta, niin mitä sitten? Negatiivinen ajattelu ei ole vaihtoehto, Ehrereich lupaa.

– On aivan yhtä harhaanjohtavaa ajatella, että kaikki päättyy huonosti ja että epäonnistut kaikessa. Valju sana positiivisen ajattelun vastakohdalle voisi olla realismi.

Koska syöpädiagnoosi sai Ehrereichin tutkimaan positiivisuutta, voisi kenties sanoa, että asiasta seurasi jotain positiivista. Ehrereich ei kuitenkaan mene halpaan.

– Jos saisin valita, sanoisin, että jätetään syöpä väliin. En olisi vaivautunut kirjoittamaan kirjaa.

MTV3/Helmi

Lähde: Chicagotribune.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat