Real Madrid, VAR-polemiikki ja Lionel Messin tulevaisuus – suosikkiselostaja Tuomas Virkkunen puuttui La Ligan kuumiin perunoihin: ”Barcelonan on katsottava peiliin”

1:31
Karim Benzeman taidokas kantapääsyöttö vapautti Casemiron maalintekoon

Ratkaisun hetket ovat käsillä, kun La Ligan kausi lähenee loppuaan. C Moren selostajakonkari Tuomas Virkkunen on ennakoinut kauden loppuhuipennusta ja viime viikkojen kuumimpia puheenaiheita VAR-skandaaleista Lionel Messin lähtöaikeisiin.

Mestaruustaisto

La Ligan mestaruustaisto näyttää tällä hetkellä varsin selvältä. Kun otteluita on jäljellä enää neljä kappaletta, on Real Madrid neljän pisteen johdossa sarjataulukon kärjessä. Toisella sijalla olevalta Barcelonalta vaadittaisiin peräti viisi pistettä enemmän ykkössijan saavuttamiseksi seuran kompuroitua useampaan otteeseen koronatauon jälkeen.

Onko Mestaruustaisto jo taputeltu?

— Kyllähän se taitaa olla. Kierroksia on tietysti vielä jäljellä, ja on sitä hullumpiakin asioita jalkapallossa nähty. Nämä ns. pahimmat etapit Real Madrid on kuitenkin selvittänyt loistavasti ja mennyt voitosta voittoon. Barcelona sen sijaan on pudottanut pisteitä useammassakin kohdassa, Virkkunen sanoi.

Mikä oli mestaruustaiston käänteentekevin kohta?

— Kaikkein suurin käänne on tapahtunut nyt tämän tauon jälkeen. En missään nimessä sano, että Real Madrid olisi pelillisesti vakuuttava. Mutta heidän tuloskuntonsa on uskomaton. He ovat pystyneet raapimaan huonollakin pelillä kolme pistettä jokaisesta ottelusta. Kyse on ollut todella pienistä marginaaleista, mutta pelillisesti Real Madrid on ollut tällä kaudella juuri tuon neljän pisteen verran parempi.

— Ennen taukoa Real Madridinkin peli ailahteli. Muistetaan esimerkiksi El Clàsico, jonka voitettuaan he siirtyivät hirveällä hehkutuksella sarjakärkeen. Sitten viikkoa myöhemmin Real Betisiä vastaan nähtiin ihan katastrofaalinen esitys. Barcelona käytti silloin taas tilaisuutensa hyväksi ja siirtyi kärkeen. Eli mitä Real Madridissa on pystytty parantamaan, on se niiden tuloskunto, Virkkunen kehuu.

VAR-polemiikki

La Ligan otteluissa on nähty koronatauon jälkeen runsaasti kyseenalaisia tuomaripäätöksiä, jotka ovat herättäneet suurta keskustelua viime viikkojen aikana.

Real Madridin otteluissa on nähty esimerkiksi paljon tilanteita, jotka ovat kääntyneet VAR-tarkastuksen jälkeen valkopaitojen hyväksi. Tapaukset ovat synnyttäneet Barcelonassa raivoa sekä kannattajien, seurajohdon että lehdistön keskuudessa. Virkkusen mielestä tuomaripäätökset eivät kuitenkaan ole ratkaisseet Real Madridin ja Barcelona välistä mestaruustaistoa.

Mitä mieltä olet ollut näistä tuomioista näin kokonaisuudessaan?

— Espanjahan on ollut aina – jo ennen VAR:ia – täynnä erilaisia salaliittoteorioita ja spekulointia tuomareiden puolueellisuuksista. Jos joku valencialainen tuomari tuomitsee Realin pelin, niin espanjalaislehdissä on lähes ensimmäisenä tieto siitä, montako peliä hän on Realille tuominnut ja miten ne ovat päättyneet. Siitä sitten vedetään mutkat suoriksi ja päätellään, onko kyseessä Realin mies vai ei. Ensimmäinen otteluni Camp Noulla jätti myös elävän muiston siitä, miten kannattajat tekivät enemmän ääntä tuomarin epäonnistuttua päätöksessään kuin oman joukkueen onnistuttua maalinteossa. Tuomaripeli on ollut ilmiönä aina jäätävän iso osa espanjalaista jalkapalloa, Virkkunen muistelee.

— Pitää muistaa, että kaikki VAR-tuomiot ovat yksittäisten ihmisten ratkaisuja. Omasta mielestä marginaalit ovat kuitenkin olleet hieman Real Madridin puolella. Sellaisista 50–50-tilanteista jotkut tuomiot ovat menneet senttipelillä Real Madridin hyväksi – kuten Rodrigon tai Adnan Januzaj’n hylätyt maalit – mutta kyse ei ole ollut mistään räikeistä oikeusmurhista. On naurettavaa ajatella, että 38 kierrosta kestävä sarja ratkeaisi muutamaan VAR-tuomioon. Barcelonan on katsottava peiliin, koska sillä on ollut kaikki mahdolliset saumat ottaa se kärkipaikka itselleen. Barcelona on itse sössinyt mestaruusmahdollisuutensa.

Minkä arvosanan antaisit VAR:lle tämän La Liga -kauden osalta?

— 8/10. Kuten sanoin, niin eihän siellä ole ollut mitään käsittämättömiä tuomioita tai oikeusmurhia ketään vastaan. VAR on kuitenkin niin uusi juttu, että ainahan jotain parannettavaa löytyy. Jatkossa päätösten on tultava paljon nopeammin, sillä nyt tauon jälkeen useammassa pelissä paitsiotilannetta on tarkasteltu kolme minuuttia. Se ei saisi kestää niin kauaa, Virkkunen linjaa.

Messi ja Barcelona

Lehdissä on ollut paljon puhetta myös Lionel Messin ja Barcelonan tulehtuneista väleistä. Jatkosopimusneuvottelut ovat jäissä ja Messin pelätään lähtevän ensi kauden jälkeen, koska hän on saanut tarpeekseen jatkuvista skandaaleista seuran sisällä.

Barcelonalla on ensi vuonna edessään puheenjohtajavaalit, joilla on varmasti merkittävä vaikutus Messin ja seuran yhteiseen tulevaisuuteen. Virkkusen mielestä vaaleja saatetaan jopa aikaistaa, jos argentiinalaistähti todella näyttää lähtevän.

Onko Messi todella lähdössä?

Josep Maria Bartomeu on vetänyt niin vihkoon kuin voi vaan vetää. Sen ihmisen ei pitäisi missään tapauksessa olla enää Barcelonan seurajohdossa. En kuitenkaan usko, että Messi lähtee. Tietty jos hän lähtisi, se olisi vahvin mahdollinen viesti seurajohdon ongelmallisesta tilanteesta.

— Messin uhkaus on relevantti ja hyvä, mutta ei hänen lähteä tarvitse. Jos vertaa Bartomeua ja Messiä, niin kumpi sieltä heitetään ensimmäisenä ulos? Bartomeulla ei tehdä siellä mitään. Messejä syntyy kerran 100-200 vuodessa, ja Bartomeun kaltaisia idiootteja on puolestaan maailma pullollaan, Virkkunen tiivisti pilke silmäkulmassa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja