Mainos

RAY:n monopoli ratkeaa

Raha-automaattiyhdistyksen pelimonopolin oikeutus ratkeaa huomenna Luxemburgissa. EY:n tuomioistuin ratkaisee, onko EU-sääntöjen mukaista, että RAY:lla on yksinoikeus pitää Suomessa tarjolla raha-automaatteja.

RAY:n monopolin kaatoon lähti yrittäjä Markku Läärä, joka toi Suomeen rahapalkintoja jakavia pelilaitteita. Läärä tuomittiin sakkoihin arpajaislain rikkomisesta. Hän valitti tuomiostaan, koska katsoi yksinoikeuden rikkovan EU:n periaatteita tavaroiden ja palveluiden vapaasta liikkuvuudesta.

Vaasan hovioikeus pyysi EY:n tuomioistuimelta ennakkoratkaisua. Julkisasiamies Antonio La Pergola antoi asiasta ratkaisuehdotuksen maaliskuussa. Hänen mielestään RAY:n monopolin ylläpitäminen on turhan järeä keino; peliautomaattien tarjontaa voisi kontrolloida myös lupamenettelyllä, joka ei sulkisi markkinoilta pois muita yrittäjiä.

EY:n tuomioistuin noudattaa tuomioissaan usein, mutta ei suinkaan aina julkisasiamiehen ratkaisuehdotusta. Ratkaisulla on mielenkiintoa Suomen rajojenkin ulkopuolella, sillä monessa EU-maassa on RAY:n kaltainen järjestelmä. Jutun käsittelyssä esiintyivät Suomen lisäksi kymmenen muuta EU:n jäsenmaata sekä komissio, jotka olivat samoilla linjoilla Suomen kanssa.

Suomi perusteli RAY:n monopolia sillä, että näin estetään ihmisten pelihalua hyödyntävä liiketoiminta, ja sillä, että tuotolla rahoitetaan sosiaalista ja yleishyödyllistä toimintaa. Viimeksi mainittu ei ainakaan julkisasiamiehen mielestä ollut mikään perustelu monopolin ylläpitämiselle.

RAY on sosiaali- ja terveysalan järjestöjen merkittävä rahoittaja. Yhdistys jakaa tänä vuonna runsaat 1,9 miljardia markkaa avustuksia, mikä on 70 prosenttia raha-automaattitoiminnan liikevaihdosta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.