Mainos

RAY ehdottaa apua erityisesti nuorten työllistymiseen

Raha-automaattiyhdistys avustaa sosiaali- ja terveysjärjestöjä ensi vuonna yli 300 miljoonalla eurolla. Tukea annetaan erityisesti nuorten työllistymiseen.

RAY esittää ensi vuodelle avustusta 792 sosiaali- ja terveysalan järjestölle yhteensä 308 miljoonaa euroa. Eri kohteita on lähes 1 700.

RAY:n uusi avaus on nuorten työllistymiseen liittyvä Paikka auki -avustusohjelma, jonka tavoitteena on tukea erityisesti vaikeasti työllistyviä ja työelämän ulkopuolella olevia nuoria.

Järjestöillä on hyvät valmiudet työllistää myös vaikeasti työllistyviä nuoria. RAY tukee avustusohjelmalla järjestöjen hankkeita, jotka työllistävät alle 29-vuotiaita nuoria ja parantavat heidän työelämävalmiuksiaan. Avustuksia menee ohjelmaan ensi vuonna 5,8 miljoonaa euroa ja koko ohjelmakauden aikana yhteensä 20–30 miljoonaa euroa. Avustusohjelma jatkuu vuoteen 2017 asti.

- Tämä on RAY:n ja sosiaali- ja terveysalan järjestöjen panos nuorisotakuuseen. Järjestöt tarttuivat ohjelmaan innokkaasti. Hakemuksia tuli jo ensimmäisenä vuonna yllättävän paljon, avustustoiminnan johtaja Sisko Seppä toteaa.

Avustusohjelman ensimmäisenä vuonna 130 nuorta palkataan töihin 83 eri järjestöön ympäri Suomea 1-2 vuodeksi. Nuorten työnimikkeinä on esimerkiksi järjestötyöntekijä, järjestöavustaja, vapaaehtoistoiminnan tukihenkilö, mediatyöntekijä ja lähihoitaja. 

Lisäksi rahoitetaan 12 järjestön hanketta, joissa autetaan erityistä tukea tarvitsevia nuoria. Esimerkiksi Lihastautiliiton hanke tukee vammaisten ja pitkäaikaissairaiden nuorten työllistymistä. Kuntoutussäätiön hanke edistää mielenterveysongelmista tai oppimisvaikeuksista kärsivien nuorten opiskelu- ja työelämävalmiuksia.

Paikka auki -avustusohjelman ääni on Nuorten johtoryhmä, jossa on mukana 9 nuorta. Yksi heistä on 22-vuotias Eino Nummenmaa, joka toimii KRIS ry:ssä rikos- ja päihdekierteessä olevien nuorten rinnalla kulkijana. 

- Kohtaan usein pintapuolista keskustelua: omassa asiakaskunnassa piilevät jutut eivät nouse esille. Sanotaan ’mene töihin’, mutta monella ongelmat ovat syvemmällä, toteaa Eino.

Avustuksia ohjataan ensi vuonna myös esimerkiksi mielenterveystyöhön ja ikäihmisten toimintaan. Aikaisempia vuosia enemmän avustuksia suunnataan lapsi- ja perhetyöhön sekä maahanmuuttajien ja omaishoitajien tukemiseen.

RAY:n avustukset jakautuvat Suomen kaikkiin maakuntiin ja 203 kuntaan. Vuodelle 2014 avustusta haki 1 197 järjestöä 2 654 hankkeeseen tai toimintoon. Haettujen avustusten yhteismäärä oli 523 miljoonaa euroa.

Sosiaali- ja terveysministeriö tekee lopullisen päätöksen avustuksista alkuvuodesta 2014. Avustusten lisäksi RAY:n tuotosta osoitetaan Valtiokonttorin käyttöön 113,7 miljoonaa euroa sotiemme veteraanien hoitoon ja kuntoutukseen.

Yhteensä RAY:n tuottoa käytetään yhteiskunnallisiin tarkoituksiin 421,7 milj. euroa.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.