Ravintolaketju avautuu "koko kansan sylkikuppina" olemisesta: "Kyse ei ole ahneudesta – silti ravintola on syyllinen, kun asiakas tulee ja altistaa"

8:50
Katso myös video uudeltavuodelta: Video näyttää jonon ravintolan ovella Levillä – rinteissä ja mökeissä riitti uutenavuotena turisteja: "Enemmän kuin koskaan"

Hallituksen sulkutilan vuoksi kaikki Suomen Ihku-ravintolat ovat toistaiseksi suljettuina tästä päivästä alkaen. Ihku-ravintolat ovat karaoke- ja yökerhotyyppisiä baareja.

Yritys kertoo asiasta verkkosivuillaan pitkän saatetekstin kera. Ravintolatoimijan mukaan ravintola-ala on ollut "veitsi kurkulla kohta vuoden". Julkaisussaan yritys toteaa, että koronavirustilanne on ollut epäoikeudenmukainen: osa yrityksistä tahkoaa voittoa, kun taas osa ajautuu konkurssiin.

– Toisille, kuten tälle yritykselle, tappiot ovat hävyttömän suuret ja kasvavat kuusinumeroinen summan joka kuukausi. Valtaosa alan ihmisistä on jo menettänyt pysyvästi työnsä ja konkursseja tulee kevään aikana vielä lisää, kirjoituksessa sanotaan.

"Kyse ei ole välinpitämättömyydestä"

Ravintola esittää kysymyksen, miksi ravintolat ovat olleet auki koronatilanteesta huolimatta. Tämä johtuu yrityksen selviytymisen takaamisesta. Ravintoloitsija ei usko hallituksen tukimuotoihin, jotka eivät ole auttaneet alaa tähänkään asti, kirjoituksessa todetaan.

– Kyse ei ole ahneudesta, itsekkyydestä tai välinpitämättömyydestä. Kyse on yrityksen selviytymisestä ja yrityksestä turvata meille tärkeiden ihmisten toimeentulo. Kyse on viranomaisten määrittämästä hybridistrategiasta, jossa näennäisesti annetaan mahdollisuus harjoittaa liiketoimintaa tehden siitä samalla mahdotonta, koska meille käsittämättömästä syystä sulkumääräystä ei annettu jo viikkoja sitten.

Kritiikkiä arvostelulle

Kirjoituksessa kritisoidaan myös ravintola-alaan kohdistunutta arvostelua. Ravintolatoimijat ovat nousseet arvostelun kohteeksi koronakriisin aikana.

Esimerkiksi vuosi sitten maaliskuussa uutisoitiin siitä, kuinka Levillä after ski -bileet jatkuivat kuin koronaa ei olisi ollutkaan. Vuoden mittaa tutuiksi ovat tulleet uutiset ravintoloissa tapahtuneista altistuksista

– Korona ei synny ravintoloissa ja tulee sinne aina jonkun tuomana. Ravintola ei voi valita asiakkaitaan eikä voi kajota yksilön toimintaan ja oikeuksiin kuin hyvin rajallisesti. Koska tässäkin laki suojaa enemmän yksilöä kuin ravintolaa. Kuitenkin ravintola on aina syyllinen, kun joku asiakas tulee ja altistaa muut, Ihku-yrityksen sivulla kirjoitetaan.

– Monissa muissa paikoissa, kuten esimerkiksi isoissa ruokakaupoissa ja rakennustyömailla, on ollut laajoja tartuntaketjuja. Ovatko kauppiaat saaneet tappouhkauksia? Onko rakennustyömaiden henkilökuntaa uhkailtu prepaid-liittymien takaa kuukausia? Käykö kaupoissa innokkaat oman elämänsä koronapoliisit ahdistellen kuvaamassa asiakkaita ja laskemassa ihmisten etäisyyksiä? ,kirjoituksessa kysytään.

"Koko kansan sylkykuppi"

Kirjoituksessa kiitetään myös työntekijöitä jaksamisesta vaikeinakin aikoina.

– Vaikka alamme on ollut koko vuoden kansan sylkykuppi. Vastakkaisasettelu ravintoloiden kanssa on ollut epäoikeudenmukainen ja siitä on kärsinyt taho, joka ei ole näitä sääntöjä luonut, vaan on vain yrittänyt selviytyä ja silti media, monet ihmiset ja päätösten myötä hallitus, ovat vain jatkuvasti lyöneet lyötyä uudelleen ja uudelleen.

Pandemian aiheuttamia tappiota sekä jälkiä yhteiskunnassa tullaan korjaamaan vielä vuosia, Ihku-ravintolaketju uskoo.

– Tunturiviihde Oy:lle myönnetty vuoden 2020 Menestyjä-sertifikaatti tulee toivottavasti saamaan viereensä vuoden 2021 Selviytyjä-pokaalin.

Tunturiviihde Oy aloitti sulkutoimien johdosta neljännet YT-neuvottelut vuoden sisällä koskien koko konsernin henkilökuntaa, eli seitsemää ravintolaa ja yrityksen johtoa. Yritys työllistää noin 50 ihmistä, ja normaalin toiminnan puitteissa yli 100 henkeä, yritys kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja