Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Ravintolat odottavat vilkasta vappua ja äitienpäivää – koko loppuvuosi näyttää ravintoloiden suhteen lupaavalta

5:51Ruoan hinta nousee, nousevatko hinnat myös ravintoloissa? Haastattelussa kokki Henri AlénRuoan hinta nousee, nousevatko hinnat myös ravintoloissa? Haastattelussa kokki Henri Alén
Julkaistu 25.04.2022 09:11

MTV UUTISET – STT

Ravintoloiden myynti on paikoin jopa korkeammalla kuin vuonna 2019. Alaa huolestuttaa nyt työvoimapula.

Koronarajoituksista vapautuneissa ravintoloissa valmistaudutaan kevään juhlakauteen luottavaisin mielin. Esimerkiksi S-ryhmän ravintoloissa vapun ja äitienpäivän varauskirjat näyttävät jo melko hyviltä ja moni paikka tullaan myymään täyteen. Vappu ja äitienpäivä ovat perinteisestikin olleet hyviä ravintolapäiviä.

– Kun tässä on korona-aikaa takana, niin selkeästi kaveriporukoilla ja perheillä on tarve päästä juhlistamaan näitä juhlia yhteisen pöydän ääreen, sanoo SOK:n ravitsemiskaupan kentän ohjauksesta vastaava johtaja Juha Lindholm.

Samanlaisissa tunnelmissa ollaan myös ravintolakonserni NoHo Partnersilla: sen ravintoloihin on tehty runsaasti varauksia molemmille päiville.

– Viime viikolla olleet lämpimät ilmat ovat selvästi houkutelleet ihmiset ulos koronakoloistaan ja elämä jatkuu, sanoo toimitusjohtaja Aku Vikström.

Myynti jopa suurempaa kuin 2019

Ravintola-ala näyttää kaiken kaikkiaan olevan palaamassa normaaliin. S-ryhmän ravintoloissa myyntiluvut ovat huhtikuussa olleet jo korona-aikaa edeltävällä tasolla. Johtaja Juha Lindholm huomauttaa, että loppuvuodesta on edessä todennäköisesti myös ensimmäinen pikkujoulukausi kolmeen vuoteen ilman rajoituksia.

– Kyllä ravintoloiden osalta hyvää vuotta odotetaan. Jos ei sitten mitään yllättävää koronan vuoksi tule, hän sanoo.

NoHo Partnersilla myyntiluvut ovat jopa jo hieman ylittäneet vuoden 2019 tason. Toimitusjohtaja Vikströmin mukaan kyse on osittain patoutuneesta kysynnästä, joka saattaa vielä tasaantua.

– Tällä hetkellä isommissa kaupungeissa ruokaravintoloihin on käytännössä mahdoton saada pöytää, jos ei sitä varaa etukäteen. Eli ollaan hyvinkin tällaisessa eurooppalaisessa ilmiössä jo kiinni.

Samanlaisia näkymiä loppuvuodelle ennakoi myös Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö (Mara). Muutaman kuukauden takaisen kyselyn mukaan ravintolakysyntä olisi palaamassa ennalleen, vaikka etätöiden jatkuminen näkyykin lounasravintoloiden myynnissä.

– On ilahduttavaa, että kasvua on erityisesti 25–34-vuotiaiden joukossa, joka muutenkin on suurin ravintolapalveluiden käyttäjäryhmä, varsinkin illallisravintolapalveluiden, sanoo Maran toimitusjohtaja Timo Lappi.

Työvoimapula huolettaa

Koronalla on kuitenkin edelleen heijastuksia ravintola-alaan. Maraa huolestuttaa erityisesti työvoimapula, sillä järjestön laskujen mukaan tuhansia ravintola-alan työntekijöitä on siirtynyt muihin töihin pandemian aikana.

– On paljon nuoria työntekijöitä, jotka ovat olleet pahimmillaan yli 16 kuukautta lomautettuna. Se on taloudelle niin paha isku, että ihmisiä on valitettavasti vaihtanut alaa. Ja myös meidän alan vetovoima ainakin lyhyellä tähtäimellä on vähentynyt, Lappi toteaa.

S-ryhmällä on Lindholmin mukaan ollut esimerkiksi kesätyöpaikkoihin vielä hyvin hakijoita, mutta NoHo Partnersilla hakijoita on ollut normaalia vähemmän.

– Varsinkin kesällä, jos kysyntä on kovaa ja on hyvät ilmat, meillä töissä oleva henkilökunta on ison kuormituksen alla, jos emme saa lisäapua näihin ruuhkahuippuihin. Se on se huoli, mikä syntyy: henkilökunnan jaksaminen kovan asiakaspaineen alla, toimitusjohtaja Vikström sanoo.

Lisää aiheesta:

Suomalaisten ravintolasuhteessa on tapahtunut mullistus, jota edes inflaatio ei ole tappanutKansa on palannut ravintoloihin koronarajoitusten jälkeen, pandemia-ajasta jää alalle kuitenkin useita pysyviä muutoksia"Tuulen suunta on kääntymässä" – Noho Partners suunnittelee avaavansa ravintoloitaan vapun jälkeen porrastetustiLähestyvä ravintolasulku varjostaa hiihtokeskuksia – Levillä osa ravintoloista sulkeutuu jo nytKonkurssi uhkaa satoja ravintola-alan yrityksiä – "Minkälainen kärsimys syntyy alan 80 000 työntekijälle""Ollaan lähellä katastrofia" – korona on syöksemässä pikkujoulusesonkia turmioon, mutta myyntijohtajalla on idea "hybridi-pikkujouluista"
RavintolatKoronarajoituksetTalousS-ryhmäKotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat
  • 13:38
    Verot

    Pizzerioista ja kebabravintoloista löytyi 11 miljoonaa maksamattomia veroja

  • 11:26
    Ruoka

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • Eilen12:37
    Ruoka

    Michelin-tähtiin kohumuutos täysin puskista: "Uskon, että on voitu saada huijaamalla"

  • ti17:24
    Ruoka

    Pitäisikö tippiä jättää 1 vai 50 euroa? Palkitulta tarjoilijalta selvä mielipide

  • ti09:34
    Ruoka

    Marcus, 27, söi neljä pannupihviä lounasbuffetissa – valtava kohu