Asuntokauppa romahti lokakuussa: Myytyjen kotien ja kiinteistöjen määrässä jopa 30 prosentin nopea lasku

Energiapulan kirittämä inflaatio iskee nyt myös rakentamiseen 1:11
Katso myös: Energiapulan kirittämä inflaatio iskee nyt myös rakentamiseen – asuntomarkkinoiden tilanne on kuitenkin vakaa

Asuntokaupan hyytymisestä tulee nyt merkkejä monesta suunnasta: kauppamäärät hupenevat ja lainatiskeillä hiljenee.

Suomalaiset hakevat uutta asuntolainaa selvästi viime vuotta varovaisemmin ja asuntokauppojen määrät ovat vähentyneet reippaasti.

Suomen suurimman asuntolainoittajan OP:n mukaan sen saamien asuntolainahakemusten määrä väheni syyskuussa 14 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Asuntolainojen nostotahdin hiipuminen näkyy myös Suomen Pankin syyskuun tilastossa.

Kiinteistömaailma kertoo jopa 30 prosentin laskusta

Suuri kiinteistönvälitysyritys Kiinteistömaailma kertoo, että sen asuntomyymälät tekivät lokakuussa 735 kauppaa eli 30 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden lokakuussa. Luvussa ovat mukana käytetyt asunnot, uudet asunnot ja kiinteistöt.

Samanlaista tarinaa kertoo myös toinen kookas kiinteistönvälitysyritys OP Koti, jonka välittämien kauppojen määrä laski syyskuusta lokakuuhun miltei 17 prosentilla 833 kauppaan.

”Omaan tarpeeseen asuntoja ostetaan edelleen”

Ensiasunnon ostajien lainahakemukset ovat OP:n mukaan vähentyneet noin 12 prosentilla – eli hieman vähemmän kuin lainahakemukset kokonaisuudessaan.

Paikoin OP on saanut hakemuksia ensiasunnon ostajilta jopa viime vuotta enemmän. Vuosi 2021 oli asuntomarkkinoilla poikkeuksellisen vilkas. Hakemusten määrä on kasvanut esimerkiksi Lahdessa ja Joensuussa, kertoo OP Ryhmän asuntorahoituksesta vastaava johtaja Satu Nurmi.

–Omaan tarpeeseen asuntoja ostetaan edelleen, Nurmi sanoo.

Kiinteistömaailman mukaan ensiasunnon ostajien osuus kaikista lokakuussa tehdyistä kaupoista nousi yli neljännekseen.

Näköpiirissä hiljaisempi ajanjakso

Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Risto Kyhälä arvioi, että lähikuukausina asuntokaupassa on meneillään tavallista hiljaisempi jakso.

–Sota, arjen inflaatio ja kallistunut rahan hinta ovat varsin tehokas kombinaatio iskemään kiilaa kotitalouksien investointihalukkuuteen, Kyhälä sanoo tiedotteen mukaan.

Myös OP Kodin johtaja Lasse Palovaaran mukaan talvesta näyttää tulevan tavallista hiljaisempi.

–Sekä ostajia että myyjiä varmasti nyt mietityttävät monet asiat, kuten lämmityskustannusten ja korkojen nousu, mikä lisää epävarmuutta markkinoilla, hän sanoo.

Kyhälä arvioi, että uusien asuntojen tarjonnan väheneminen osaltaan vähentää asuntokauppaa kuten myös asuntosijoittajien varovaisuus. OP:n Nurmen mukaan sijoittajien epäröinnin vuoksi markkinoilla voi olla ensiasunnon ostajille hyviä ostonpaikkoja, jos kiikarissa on yksiö tai kaksio.

–Kun myyntiajat pidentyvät, ehtii ostaja vertailla kohteita ja löytää omaan talouteensa ja tarpeeseensa sopivan ensiasunnon, hän kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat