Ravinnesieppari - tässäkö ratkaisu maatalouden fosforivalumiin?

Tänään esiteltiin uusi menetelmä, jonka avulla fosfori saadaan kerättyä talteen maatalouden valumavesistä ennenkuin se joutuu järviin tai mereen. Insinööritoimisto Saloy Oy:n kehittämä menetelmä perustuu rautasulfaatilla tehtävään saostukseen.


- Toteutimme pilottikokeen Saaristomeren valuma-alueella ja loppupäätelmä on se, että tilakohtaista fosforikuormitusta on mahdollista vähentää edullisesti ja tehokkaasti, kertoo Saloy Oy:n toimitusjohtaja Tapio Salminen.
Laitteistoa on kokeiltu myös turvetuotantoalueilla ja Pien-Saimaalla ja tulokset ovat olleet lupaavia.


- Mittausten mukaan olemme onnistuneet saamaan talteen sinilevien ravintonaan käyttämän liukoisen fosforin lähes sataprosenttisesti ja kokonaisfosforinkin 80-prosenttisesti, sanoi Salminen tänään järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.
Päästösieppari koostuu maapohjaisesta laskeutusaltaasta ja siihen yhdistettävästä pystylaskeutusputkistosta.


Fosforipitoinen sakka laskeutuu altaan pohjalle ja sieltä se voidaan kerätä pois. Lietesakka voidaan palauttaa kasvualustaksi pelloille. Laitteisto toimii ilman ulkopuolista energiaa. Laitteisto, jolla maatila voisi puhdistaa omat valumavetensä, maksaisi reilut 10 000 euroa.


Maatilojen intoa hankkia ravinnesieppari hillitsee se, että tällä hetkellä kemikalointi ei kuulu niihin toimiin, joita voidaan tukea maatalouden ympäristötuella.
- Keinot vesien puhdistamiseksi ja fosforin kierrättämiseksi ovat nyt olemassa. Tarvitaan vielä tahtoa niiden toteuttamiseksi, vetoaa Tapio Salminen. 

Suomesta ravinnekierrätyksen mallimaa


Suomi lupasi viisi vuotta sitten järjestetyssä Itämeri-huippukokouksessa, että Suomesta tulee ravinnekierrätyksen mallimaa ja Saaristomeri saadaan hyvään tilaan suunniteltua aiemmin.


- Näyttää siltä, ettei Saaristomerta saada hyvään tilaan vuoteen 2020 mennessä. Ylijäämäfosforia on pelloilla niin paljon, että valumat jatkuvat vielä pitkään. Tämä hanke kuitenkin osoittaa, että ravinteet voidaan saada talteen ja kiertoon, sanoo Matti Vanhanen, joka antoi pääministerinä Suomen sitoumuksen Itämeri-huippukokouksessa.


- Aiemmin pidettiin utopistisena ajatuksena, että ojissa juokseva vesi voitaisiin puhdistaa. Tämä esimerkki osoittaa, että se on täysin mahdollista, kiittelee Vanhanen.


Lue myös:

    Uusimmat