Mainos

Rauhanturvaajille syyte lahjusten ottamisesta

Suomalaisten rauhanturvaajien lahjussyytteet ovat erittäin harvinaista. Syytetyt ovat osin myöntäneet rikokset.

Kaksi Afganistanissa toiminutta suomalaista rauhanturvaajaa saa syytteen törkeästä lahjuksen ottamisesta. Miesten epäillään ottaneen vastaan muutamien kymmenien tuhansien dollarien lahjukset paikallisilta rakennusurakoitsijoilta. Miehet ovat osittain myöntäneet rikokset.

Lahjusrahojen uskotaan olevan peräisin urakoitsijoilta, jotka ovat halunneet solmia sopimuksia suomalaisten kanssa.

Urakoitsijat ovat olleet mukana, kun suomalaisten jälleenrakennusprojekteja on kilpailutettu. Käytännössä paikkojen peruskorjauksia on kilpailutettu Afganistanissa aivan normaaliin tapaan. Poliisin mukaan miesten epäillään kuitenkin saaneen lahjuksia siitä hyvästä, että jokin tietty paikallinen yrittäjä on voittanut kilpailun.

Toinen miehistä toimi Kabulissa tulkkina. Toinen oli rauhanturvaajana, ja hän oli mukana rakennusprojektien käsittelyssä. Epäillyt on vapautettu palveluksesta.

Tapauksen ympärillä valtaisa huhumylly

Keskusrikospoliisi epäili tulkkina toiminutta miestä myös törkeästä petoksesta, mutta siitä ei syytettä kuitenkaan nouse.

Rikosepäilyjen julkisuuteen tulon jälkeen epäilyt paisuivat hurjasti. Aluksi KRP uskoi, että lahjusten määrä olisi ollut muutamia tuhansia euroja. KRP:n tutkija sekä puolustusvoimien tutkija matkasivat Afganistaniin kahteen kertaan selvittämään asioita. Tutkimusmatkojen jälkeen epäiltyjen lahjusten määrä pomppasi kymmeniin tuhansiin ja epäiltyjä löytyikin yhden sijaan kaksi.

"Harvinainen tapaus"

Puolustusvoimien kansainvälisen keskuksen johtaja, eversti Mauri Koskela kertoo, että tapaus on hyvin harvinaislaatuinen:

-Minun urallani tiedossa ovat ainoastaa nämä tapaukset. Olen ollut mukana kohtuullisen pitkän ajan ja minun tulkintani mukaan voisi sanoa, että tälläiset tapaukset ovat erittäin harvinaisia.

-Asia on ikävä Puolustusvoimien maineelle. Se on erittäin ikävä asia, ja myös rauhanturvajoukoille. Tosin se, että tietysti tämä on ihan samalla tavalla kuin missä muussakin ammatissa tahansa. Yksilöthän näitä virheitä tekevät eikä organisaatio.

Molemmat syytetyt palvelivat Isaf-joukoissa. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2004-2006. Jutun oikeuskäsittely alkaa jo ensi viikon lopulla Helsingin käräjäoikeudessa. Miehet vastaavat syytteisiin vapaalta jalalta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.