Mainos

Rauhanneuvottelut jatkuvat Pohjois-Irlannissa

Eri osapuolten väliset rauhanneuvottelut jatkuivat Pohjois-Irlannissa tänään. Belfastissa pidettäviä neuvotteluja varjostaa kuitenkin protestanttien ja katolilaisten keskinäinen epäluottamus, jota ovat syventäneet viime viikon aikana puhjenneet uudet väkivaltaisuudet. Viime viikon levottomuudet saivat alkunsa, kun poliisiviranomaiset sallivat protestanttisen oranialaisveljeskunnan perinteiset marssit, joiden reitit kulkevat katolilaisten asuinalueilla.

Protestanttisten ja katolisten järjestöjen edustajat saapuivat tänä aamuna Belfastissa Stormontonin linnassa pidettäviin neuvotteluihin. Linnan ulkopuolella osoitti mieltään Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n poliittinen siipi Sinn Fein, joka on suljettu neuvottelujen ulkopuolelle.

Sekä Englannin että Irlannin hallitukset ovat ilmoittaneet, että Sinn Fein pääsee neuvotteluihin mukaan vasta, kun järjestö suostuu lopettamaan viime helmikuussa uudelleen aloittamansa terroriteot. IRA:n edellinen tukitauko kesti puolitoista vuotta.

Englannin Pohjois-Irlannin asioista vastaava ministeri Patrick Mayhew tapaa neuvotteluissa Irlannin ulkoministerin Dick Springin. Irlannin radiolle Brysselissä antamassaan haastattelussa Spring sanoi keskustelevansa Mayhew'n kanssa mm. väkivaltaisuudet aloittaneista protestanttien marsseista.

Protestanttien ja katolilaisten välisiä neuvotteluja vaikeuttaa entisestään tv-yhtiö BBC:n eilen tekemä paljastus, jonka mukaan protestanttien suurimman puolueen UUP:n puheenjohtaja David Trimble tapasi viime viikolla vankilatuomion kärsineen, protestanttiseen äärijärjestöön UVF:n kuuluvan Billy Wrightin.

Trimblen ja Wrightin tapaamista arvosteltiin erityisesti siksi, että Trimble on aiemmin kieltäytynyt tapaamasta erästä katolilaisten johtajaa sillä perusteella, että tämä on aikanaan kuulunut IRA:han. -Hän sanoi ettei voi neuvotella niiden kanssa, jotka kuuluvat puolisotilaallisiin järjestöihin, mutta tapaa silti tällaisia ihmisiä, arvosteli ulkoministeri Spring Trimblen toimintaa. Trimble on kiistänyt toimineensa väärin ja tuominnut saamansa arvostelun "naurettavaksi".

Britannia vähentää joukkoja

Britannia ilmoitti tänään, että se vetää Pohjois-Irlannista 500 miehen vahvuisen joukkonsa, joka lähetettiin alueelle viime viikolla hillitsemään levottomuuksia. Poliisin mukaan tilanne alueella on rauhoittunut niin, ettei turvallisuutta takaamaan tarvita enää lisäjoukkoja. Pohjois-Irlannissa on tämän jälkeen noin 18 000 brittisotilasta.

Britannian poliisi ilmoitti eilen löytäneensä IRA:n pommitehtaan ja tehneensä tyhjäksi järjestön maahan suunnitteleman pommi-iskun. Poliisi pidätti seitsemän ihmistä kuulusteluja varten.
(STT-Reuter-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.