Rauhankumppanuus riittää Ahtisaarelle

Washingtonissa pidettyyn Naton kumppanuusneuvoston kokoukseen osallistunut tasavallan presidentti Martti Ahtisaari katsoo, että Suomelle riittää rauhankumppanuus. Natossakaan kukaan ei ole kehottanut Suomea anomaan jäsenyyttä.

Ahtisaari sanoi eilen Washingtonissa pitämässään tiedotustilaisuudessa, että Suomella ei ole mitään komplekseja Natoon päin. Hänen mielestään Nato pitäisi nähdä organisaationa siinä missä muutkin.
-Mikään ei estä Suomea tekemästä sitä mitä me haluamme tehdä tänä päivänä eli aktiivisesti olla mukana rauhanturvaoperaatioissa, jotka ovat YK-johtoisia tai yhä enemmän Nato-johtoisia, Ahtisaari sanoi.

Uudet tehtävät asettavat Suomen rauhanturvalainsäädännölle uusia vaatimuksia, joista on jo keskusteltu hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa. Ahtisaari halusi kuitenkin täsmentää, että rauhaanpakottamiseen ei kenelläkään ole hinkua. Ahtisaari mainitsi esimerkkinä sen, että Makedoniassa Suomella ei ollut mahdollisuutta antaa rauhanturvaajia siinä roolissa humanitaaristen järjestöjen avuksi. Rauhanturvaajat piti muuttaa siviileiksi ja he tekivät itse sopimuksen Punaisen ristin kanssa toiminnastaan.

Ahtisaari arvioi Naton huippukokouksen ja sitä seuranneen euroatlanttisen kumppanuusneuvoston kokouksen perusteella, että Nato uudistuu määrätietoisesti eli uusii sekä sisäisiä rakenteitaan että toimintasuunnitelmiaan. Washingtonin kokouksia leimasi ajankohtainen Kosovon kriisi. Ahtisaari sanoi saaneensa sen vaikutelman puheenvuoroista, että kansainvälinen yhteisö toimii tällä hetkellä varsin yhtenäisesti. Washingtonin kokoukset myös auttoivat yhteneväisen asenteen ylläpitämistä.

Clinton pohdiskeli vapauden ongelmia

Kumppanuusneuvoston yli 40 valtionpäämiestä tapasivat virallisen kokouksen lisäksi työlounaalla. Ahtisaaren mukaan Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton käytti lounaalla hyvän puheenvuoron.
-Hän pohdiskeli näitä ongelmia, joita syntyy kun komentotalouksia on pyritty muuttamaan demokraattisiksi yhteiskunniksi. On saatu aikaan vapautta, mutta ei ole pystytty luomaan samanaikaisesti ja yhtä nopeasti varallisuutta ja turvallisuutta, Ahtisaari sanoi.

Työlounaalla valtionpäämiehet keskustelivat myös Kosovon avustamisesta. Kreikkalaiset ovat saaneet kuusi autolastillista humanitaarista apua Pristinaan ja jos avun jako onnistuu, samaa tietä aiotaan käyttää jatkossakin. Valtionpäämiesten tapaamisen leppoisuutta kuvasi se, että lounaalla todettiin tapaaminen Naton ja entisen Neuvostoliiton kommunistisen puolueen politbyroon jäsenten tapaamiseksi. NKP:n politbyroossa ovat istuneet kumppanuusmaiden johtajista Georgian presidentti Eduard Shevardnadze, Azerbaizhanin presidentti Haydar Aliyev ja Kazakhstanin presidentti Nursultan Nazarbayev.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat