Mainos

Rauhallisen alueen synkkä puoli: Laajasalon rikoshistoriassa perhesurma ja teloitus

Helsingin Laajasalosta sunnuntaina paljastunut kaksoissurma ei ole ensimmäinen kaupunginosassa tapahtunut henkirikos.

MTV Uutiset kokosi yhteen Laajasalon alueella tapahtuneet henkirikokset.

Karttakuvassa näkyvät henkirikosten tekopaikat:Tuplasurma – 2015

Poliisi löysi kaksi miestä kuolleena Helsingin Laajasalosta sunnuntaina iltapäivästä. Heidän epäillään kuolleen henkirikoksen uhreina. Miehet löytyivät ulkopuolisen tekemän hätäkeskusilmoituksen perusteella.

Uhreista tiedetään vain se, että he ovat aikuisia miehiä ja tunsivat toisensa entuudestaan. Kaksoissurman tutkinta on siirtynyt keskusrikospoliisille epäiltyjen United Brotherhood -kytköksien takia. Tutkinnanjohtaja Mika Ihaksinen keskusrikospoliisista ei tässä vaiheessa tutkintaa kommentoi uhrien tarkempaa ikää tai surman tekotapaa. Mahdollisista epäillyistä ei myöskään ole tietoa.

Öljysataman surma – 2014

28-vuotias entinen kokoomuksen nuorisopoliitikko murhasi samassa kerrostaloyhtiössä asuneen naisen viime vuoden lokakuussa. Uhri oli valittanut miestä tavasta, jolla tämä kohteli koiriaan.

Mies pahoinpiteli uhrin kerrostalon rapussa, jonka jälkeen hän kuljetti uhrin Laajasalon vanhan öljysataman rantaan. Siellä hän jatkoi naisen pahoinpitelyä. Lopulta mies raahasi naisen mereen, missä nainen vasta menehtyi. Mies kertoi oikeudessa joutuneensa ”valkoisen raivon valtaan”. Mielentilatutkimuksen mukaan hän oli tekohetkellä syyntakeinen.

Helsingin käräjäoikeus piti tekoa erittäin raakana ja julmana. Oikeus tuomitsi miehen elinkautiseen vankeusragaistukseen. 

Kaverin teloitus – 2014

Viime huhtikuussa 25-vuotias mies lähti tyttöystävänsä kanssa ulkoiluttamaan koiraa. Mies ei tiennyt, että hänen lapsuudenystävänsä oli odottamassa häntä läheisellä parkkipaikalla. Autossa istunut 23-vuotias mies ampui miestä revolverilla kahden metrin etäisyydeltä otsaan. Uhri kuoli välittömästi.

Ampumisen jälkeen mies pakeni paikalta hurjaa vauhtia. Poliisit paikansivat miehen kuljettaman henkilöauton nopeasti. Mies ei kuitenkaan noudattanut poliisin pysähtymiskäskyä, vaan kaasutti karkuun. Miehen pakomatka katkesi, kun hän törmäsi Itäkeskuksen risteyksessä muihin autoihin. Ampuja yritti paeta vielä juosten, mutta poliisit saivat hänet kiinni.

Helsingin käräjäoikeudessa mies myönsi ampuneensa lapsuudenystävänsä, mutta kiisti syyllistyneensä murhaan. Oikeus kuitenkin piti tekoa suunnitelmallisena. Mies oli muun muassa reilua viikkoa ennen surmapäivää hankkinut tekoaseen. Oikeus katsoi, että uhrilla ei ollut mitään mahdollisuutta puolustautua. Teon taustalla olivat surmaajan ja uhrin väliset riidat. Heillä oli ollut myös huumekauppaan liittyviä velkoja. Oikeus tuomitsi miehen murhasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Perhesurma – 2012

Vaimon halukkuus asumiseroon laukaisi järkyttävät tapahtumat Laajasalossa tammikuussa 2012. 37-vuotias perheenisä surmasi vaimonsa ja 1- ja 4-vuotiaat lapsensa mustasukkaisuuden vuoksi. Vaimo oli kertonut surmapäivänä miehelle muuttavansa lasten kanssa pois perheen yhteisestä kodista. Uhrit olivat nukkumassa, kun heidän kimppuunsa hyökättiin. Surmateon jälkeen mies sytytti asuntoon tulipalon. Oikeudessa hän kertoi sytyttäneensä palon, jotta ehtisi itse kuolla.

Helsingin käräjäoikeudessa mies tunnisti syyllisyytensä murhiin sekä osallisuuden tuhotyöhön. Hän kuitenkin kiisti toimineensa vakaasti harkiten. Hän kertoi tekoaikaan olleensa psykoottinen ja mielisairas.

Oikeuden mukaan mies oli tekohetkellä syyntakeeton, minkä vuoksi hänet jätettiin rangaistukseen tuomitsematta ja määrättiin psykiatriseen hoitoon.

Tapahtumaketju sai jatkoa vuotta myöhemmin, kun mies kertoi haluavansa osuutensa surmaamansa vaimon perinnöstä. Mies perusteli oikeuttaan perintöön sillä, että hän surmasi ensin vaimonsa ja sitten lapset ikäjärjestyksessä. Mies myös halusi pitää Tampereella sijaitsevan kesäpaikkansa. Tila oli ulosmitattu murhista maksettavaksi tuomittujen korvausten takia ja mies valitti päätöksestä Helsingin käräjäoikeuteen. Oikeus ei ottanut kantaa miehen oikeudesta perintöön ja hylkäsi tämän valituksen kesäpaikan omistamisesta.

Nuoren naisen surma – 2004

Helmikuussa 20014 19-vuotias nainen oli istumassa iltaa ravintolassa tuttaviensa seurassa. Myöhemmin illalla nainen tapasi Itäkeskuksessa 21-vuotiaan vantaalaismiehen, jota pyysi kotimatkalleen saattajaksi, sillä hän pelkäsi lähteä yksin kotiinsa Laajasaloon.

Parivaljakko vietti iltaa naisen asunnolla, kunnes illanvietto keskeytyi riitatilanteeseen.

Mies otti taskustaan fileerausveitsen ja iski veitsellä naista lukuisia kertoja. Mies kertoi myöhemmin oikeudessa iskeneensä naista niin, että teko näyttäisi itsemurhalta. Mies yritti lavastaa itsemurhan asettamalla tekovälineen naisen käteen.

Naisen ruumis löytyi asunnosta viikon kuluttua surmasta. Poliisi pidätti pian miehen epäiltynä henkirikoksesta.

Helsingin käräjäoikeudessa syyttäjä kuvaili surmatekoa teurastukseksi: mies oli lyönyt naista 19 kertaa ja viillellyt uhrin vartaloa. Oikeus katsoi, että mies surmasi uhrin erityistä raakuutta osoittaen. Oikeuden mukaan myös miehen kylmähermoinen ja rauhallinen käytös surman jälkeen puhuu teon törkeyden puolesta. Mies muun muassa surman jälkeen pyysi naapuria tilaamaan taksin ja varasti uhrin asunnosta tavaroita. Käräjäoikeus tuomitsi miehen elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhasta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.