Mustasukkainen mies tunkeutui yöllä ex-vaimonsa kotiin ja iski nukkuvaa kumppania naskalilla niskaan – oikeus tuomitsi tapon yrityksestä

Mustasukkainen mies vei ex-vaimoltaan asunnon avaimet, tunkeutui tämän kotiin keskellä yötä ja yritti tappaa naisen nykyisen kumppanin. Naskalinisku niskaan kesken unien osui kuitenkin sattumanvaraisista syistä selkärankaan ja uhri selvisi hengissä.

Jutussa on kyse Kauniaisissa tapahtuneesta rikoksesta, jonka tekijää poliisi etsi keväällä julkaisemalla tämän nimen ja kuvan mediassa. Poliisi tutki rikosta murhan yrityksenä ja siitä myös syyttäjä vaati 41-vuotiaalle miehelle rangaistusta.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus lievensi teon kuitenkin tapon yritykseksi ja törkeäksi kotirauhan häiritsemiseksi. Oikeus tuomitsi Marko Kuuran viiden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Lisäksi tuomittu joutuu maksamaan ruhjomalleen miehelle 7 000 euroa ja ex-vaimolleen 1 500 euroa kärsimyskorvauksia.

Motiivina mustasukkaisuus

Ex-vaimon mukaan hän oli eronnut 41-vuotiaasta noin viittä vuotta aiemmin. Tapahtumaketju sai alkunsa, kun ex-vaimo alkoi seurustella uuden miehen kanssa.

Uusi kumppani kuvaili oikeudessa, miten 41-vuotias oli suhtautunut aggressiivisesti uutiseen seurustelusta. Osapuolet olivat riidelleet asiasta muiden muassa viesteissään.

Kohtalokasta yötä edeltävänä päivänä 41-vuotias vaati riitaisissa merkeissä ex-vaimoltaan tämän asunnon avaimet. Perusteluina 41-vuotias käytti sitä, että ex-parin yhteinen lapsi tarvitsee avaimia.

Mies ei kuitenkaan antanut avaimia lapselle vaan piti ne itse. Seuraavana yönä eli 21. huhtikuuta hän tunkeutui ex-vaimonsa asuntoon, kun nainen ja tämän uusi kumppani nukkuivat.

Asunnossa oli paikalla myös osapuolten yhteinen tuttava, joka nukkui eri huoneessa.

"Mähän sanoin"

Aamuyöllä nainen heräsi siihen, että ulko-ovi avautui ja joku käveli makuuhuoneeseen taskulampun kanssa. Ex-vaimo makasi parivuoteessa ja hänen uusi kumppaninsa nukkui hänen vieressään.

Samassa huoneeseen sisään kävellyt 41-vuotias hyökkäsi vuoteessa nukkuvan miehen päälle polvilleen ja iski tätä naskalilla niskaan. Isku oli niin voimakas, että se irrotti niskanikamasta ison palasen.

Hyökkääjä jatkoi väkivaltaa lyömällä uhria useita kertoja nyrkillä kasvoihin. Iskut aiheuttivat uhrille murtumavammoja.

– Mähän sanoin, uhri kuvaili miehen karjuneen.

Ex-vaimo soitti hätäkeskukseen. Hyökkääjä syöksyi pois paikalta huutaen uhrilleen: "Tule ulos!".

Hyökkääjä pakeni paikalta ja ehti pakoilla yli kaksi viikkoa, ennen kuin poliisi löysi hänet. Oikeus vangitsi miehen 9. toukokuuta ja hän on ollut siitä lähtien vangittuna.

Hyökkääjä vetosi hätävarjeluun

Tuomittu kiisti rikokset koko oikeusprosessin ajan. Oman kertomansa mukaan hänen tarkoituksenaan oli heittää ex-vaimon uusi kumppani asunnosta ulos, mitään väkivaltaa hän ei aikonut tehdä.

Mies kertoi oikeudelle menneensä asuntoon varhain aamuyöllä työvaatteet päällään ja työhousuissa sattui olemaan naskali mukana.

Mies kertoi tarinan, jonka mukaan epäili ex-vaimonsa uuden kumppanin syyllistyneen erinäisiin rikoksiin ja halusi tämän siksi pois lastensa elämästä. Naskalilla hän väitti iskeneen itsepuolustuksekseen hätävarjelutilanteessa.

Hyökkääjän mukaan uhrilla oli tuolin selkänoja päälle asetetun takkinsa taskussa pistooli, jota hän yritti tavoitella.

Oikeus piti miehen kertomusta aseesta epäuskottavana. Mitään asetta ei löytynyt asunnosta, jonka poliisi tutki. Poliisi saapui paikalle hyvin nopeasti väkivallanteon jälkeen.

Murhan yritys ei täyttynyt

Oikeus ei löytänyt näyttöä siitä, että 41-vuotiaan tarkoituksena olisi ollut tappaa uhrinsa. 

Okeuden mukaan 41-vuotias ei ollut uhannut uhriaan etukäteen selvästi tappamisella.

Huuto "tule ulos" osoitti oikeuden mukaan, että miehen tarkoituksena oli nimenomaan heittää uusi kumppani pihalle ex-vaimonsa asunnosta, ei tappaa tätä.

Näistä syistä oikeus katsoi teon murhan yrityksen sijaan tapon yritykseksi.

Lue myös:

    Uusimmat