Rattijuoppousvangeille apua pakollisella ohjelmalla

Päihderiippuvuuksien hoitoon kehitetyllä myllyhoidolla voi olla käyttöä vankilassakin. Naarajärven vankilassa Pieksämäellä on kokeiltu viime kesästä lähtien pakollista päihteidenkäytön lopettamisohjelmaa, jonka tavoitteena on pysäyttää useasti rattijuoppoudesta tuomitut miettimään humalakäyttäytymistään.

Kahdeksanviikkoisen Selvä kaista -ohjelman on käynyt läpi jo puolensataa vankia. Asenteissa on havaittu muutoksia parempaan.

- He ovat myös ohjautuneet vapautumisensa jälkeen päihdekuntoutuksen pariin ja erilaisiin verkostoihin ihan kiitettävästi, kertoo johtaja Jouni Lehto Päijät-Hämeen Myllyhoitoklinikasta.

Naarajärven kokeilussa on mukana Myllyhoitoyhdistys, jonka opeilla ja vertaistuella kymmenettuhannet ihmiset ovat siviilimaailmassa pyrkineet kohti raittiutta 1980-luvun alusta lähtien. Selvä kaista on rakennettu korkean uusimisriskin rattijuopoille, joista joillakin on takanaan jopa parikymmentä eri pituista vankilakautta. Vangit ovat aamun ja iltapäivän mukana kuntouttavassa työtoiminnassa.

Lehto myöntää, että myllyhoidollisen ohjelman vienti vankilaan arvelutti alkuun.

- Tuntui, etteivät avoimuus ja ryhmässä puhuminen noin vain onnistu. Olemme kuitenkin alkaneet jo lähestyä sitä myllyhoitoa, mihin siviilissä on totuttu. Yllättävän hyvin olemme murtautuneet vankilakulttuurin sisään.

Kolmivuotisen hankkeen tulokset on tarkoitus saattaa myös muiden vankiloiden käyttöön, kunhan menetelmä on varmistettu seurantatutkimuksella. Noin 400 vankia suorittaa päivittäin vankiloissa tuomiota törkeästä rattijuopumuksesta. Naarajärvellä heitä istuu vuosittain noin 120.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat