Mainos

Ratkaisuehdotus: Suomen autoverolaki syrjivä

Suomi hävinnee autoverokiistan EY-tuomioistuimessa. EU:n julkisasiamiehen kannanoton mukaan Suomen laki suosii tukkuporrasta käytettyjen autojen tuonnin verotuksessa.

Auto

EY-tuomioistuimen julkisasiamies katsoo, että Suomen perimä vero käytetyiltä tuontiautoilta on syrjivä verrattuna kotimaisten käytettyjen autojen verotukseen. Kanta sisältyy julkisasiamiehen tänään antamaan ratkaisuehdotukseen Antti Siilinin autoverokiistassa.

Suomeen toisesta EU-maasta tuotavien käytettyjen autojen verotus on ristiriidassa yhteisön lainsäädännön kanssa, katsoo julkisasiamies Cristene Stix-Hackl. Hän pitää ristiriitaisena sekä Suomen perimää autoveroa että arvonlisäveroa.

Ratkaisuehdotus ei ole sido tuomioistuinta kun lopullinen päätös annetaan, mutta EY:n tuomioistuin poikkeaa harvoin julkisasiamiehen ehdotuksesta.

VM:n mielestä EY:n tuomioistuimen kanta ei anna vielä aihetta mihinkään toimiin


Toinen valtiovarainministeri Suvi-Anne Siimes vahvisti eduskunnan kyselytunnilla, että tulli muuttaa käytäntöjään vasta kun oikeudellisesti pitävä päätös on annettu. Mitään muutoksia ei Suomen rajoilla toistaiseksi tapahdu.

Jos tuomioistuimen päätös on julkisasiamiehen kannan mukainen, myös valtioneuvosto ryhtyy tarvittaviin toimiin lainsäädännön muuttamiseksi. Siimes ei ryhtynyt ennakoimaan, tarvitaanko samaan yhteyteen autoverotusta koskeva kokonaisremontti. Hän tyytyi toteamaan valtiovarainministeriön valmistautuvan tuomioistuimen päätöksestä mahdollisesti aiheutuviin uudistuksiin.

Oikeusministeri Johannes Koskinen piti nopeuden ohella tärkeänä sitä, että toimet ovat myös oikeita. Sen vuoksi on odotettava lopullista päätöstä. Siimes myönsi autoverotuksen olevan Suomessa aika mutkikas. Se on tullut hallituksellekin selväksi, kun linjaa on puolustettu EY-tuomioistuimessa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.