Mainos

Ratkaisu Brckon kaupungista siirtyy

Ratkaisu kiistellyn Brckon kaupungin hallinnasta Bosnia-Hertsegovinassa lykkääntyy vuodella. Kansainvälinen sovitteluryhmä päätti tänään asettaa serbien tällä hetkellä hallussaan pitämän kaupungin toistaiseksi kansainväliseen valvontaan.

Lopullinen ratkaisu tehdään "viimeistään maaliskuussa 1998". Ryhmän johtajan, amerikkalaisen Robert Owensin mukaan tilanne ei ole vielä tarpeeksi vakiintunut, että Brcko voitaisiin antaa joko serbien tai muslimien ja kroaattien liittovaltion haltuun.

Serbien kannalta Brcko sijaitsee strategisesti tärkeässä pullonkaulassa, joka yhdistää serbitasavallan itä- ja länsiosat toisiinsa. Muutaman kilometrin levyisellä maakaistaleella Savajoen varrella sijaitseva kaupunki on tärkeä myös liittovaltiolle, jolta se katkaisee suoran yhteyden pohjoiseen Kroatiaan. Muslimit ja kroaatit olivat enemmistönä Brckossa ennen Bosnian sotaa, jonka alkuvaiheessa serbit valtasivat kaupungin. Nykyisen kaupungissa asuu lähes yksinomaan serbejä.

Brckosta paenneet muslimit osoittivat jo eilen mieltään kun selvisi, että kaupunki jää edelleen serbeille. Bosnia-Hertsegovinan presidenttineuvoston muslimijäsen Alija Izetbegovic uhkasi erota, jos Brcko annettaisiin serbeille virallisella päätöksellä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.