Mainos

Ratkaiseva vaaliväittely käytiin USA:ssa – Obama napautti nopeasti

Yhdysvaltain presidentinvaalin ratkaisevaksi luonnehdittu vaaliväittely käytiin tänään aamuyöllä Suomen aikaa.

Paikkana oli tällä kertaa Hempstead New Yorkissa. Ohjaksissa oli uutiskanava CNN:n poliittinen toimittaja Candy Crowley.

Vuorossa oli niin sanottu Town Hall -formaatti eli paikalla oleva yleisö teki kysymykset, tosin ne oli ennalta tarkastettu ja hyväksytty. Samalla ehdokkaat pystyivät liikkumaan vapaasti ympäri näyttämöä tai istumaan paikoillaan.

Väittelyä seurasi Yhdysvalloissa MTV3:n toimittaja Päivi Sinisalo:

Mitt Romney saa luvan aloittaa, hän vastaa nuoren opiskelijan kysymykseen siitä, miten löytää työpaikka valmistumisen jälkeen. Romneyllä on vinosti siniraitainen solmio, Barack Obamalla tumman viininpunainen.

Kumpikin ehdokkaista kompuroi, eikä saa aikaan vakuuttavaa vastausta. Kyseessä on ehkä vasta lämmittely.

Oops, nyt Obama alkaa päästä vauhtiin.

– Romneyllä ei ole viiden kohdan suunnitelmaa, hänellä on yhden kohdan suunnitelma, hän napautti. Romney on kiukkuinen, koska ei saa puolustautua.

Seuraava kysymys on bensan nousevista hinnoista. Obama puolustaa bensaa säästäviä autoja ja vaihtoehtoista energiaa. Hän alkaa myös lämmetä, samoin Romney, joka syyttää presidenttiä siitä, että kotimainen energiantuotanto on nuukahtanut.

Nyt kinastellaan kiivaasti siitä, kuka on rajoittanut öljynporauslupia ja kuinka paljon hiilentuotanto on kärsinyt. Romney vannoi taistelevansa hiilentuotannon puolesta.

Romney alkaa hiiltyä

Mitt Romney alkaa valittaa Crowleylle sitä, ettei saa vastata ja molemmat ehdokkaat puhuvat toistensa päälle. Kumpikin yrittää kerätä pisteitä mahdollisimman nopeasti. Romney lupaa keskiluokalle veroleikkauksia, koska hänen mukaansa keskiluokka on ajettu ahdinkoon Obaman politiikan vuoksi ja hän haluaa auttaa heitä.

Obama ei katsele enää edellisen väittelyn tavoin jalkoihinsa, hän kuuntelee haukkana Romneyn verokaavailuja. Obama kehuu omia veroleikkauksiaan ja muistuttaa samalla, että valtion velkakin on maksettava jollain.

– Romney sanoi, että hänen veroprosenttinsa on oikeudenmukainen, muistutti Obaman Romneyn miljoonatulojen 14 prosentin verotusta.

Romney sanoo, ettei hän halua leikata veroja miljonääreiltä, vaan keskituloisilta. Samalla hän yrittää muistuttaa yleisöä Obaman ajan korkeista työttömyysluvuista. Obama iskee takaisin sanomalla, että Romneyn verosuunnitelma ei voi toteutua ilman valtion velan kasvattamista.

Obama on huomattavasti napakampi kuin kaksi viikkoa sitten. Nyt Romney on kuin demokraattien varapresidentti Joe Biden viime viikolla, hän virnuilee Obaman kommenteille kuunnellessaan. Crowley joutuu taas keskeyttämään Romneyn.

Kumpi parempi naisille tai siirtolaisille

Romney painottaa sitä, että naiset ovat olleet ahdingossa Obaman hallinnon aikana. Hän muistuttaa siitä, että hän on ollut tukemassa naisten joustavaa työaikaa.

Sitten Obama pääsee puhumaan naisten asemasta ja siitä, kuinka suuressa ahdingossa erityisesti naiset ovat terveysvakuutusmaksujen kanssa. Hän muistuttaa myös siitä, että republikaanit ja Romney haluavat lopettaa rahoituksen naisten klinikoille, jotka eivät tarjoa ainoastaan ehkäisyä vaan myös yleistä terveydenhuoltoa, kuten syöpäseulontoja.

Yhtäkkiä Romney sanoo kannattavansa sitä, että vakuutukset maksavat naisten ehkäisyn. Hän jatkaa uutta ohjelmaansa ja julistaa uusia kannanottojaan. Hän ei ole voinut lähestyä maltillisia aikaisemmin, koska ääriliikkeet, kuten tea party, olisivat hikeentyneet.

Kumpikin ehdokkaista alkavat olla jaloillaan ja vaeltavat ympäri näyttämöä.

Molemmilta tuntuu puuttuvan yhä se särmä, joka nostaisi väittelyn todella kiinnostavalle tasolle.

–Jos valitsette Obaman saatte uudet samanlaiset neljä vuotta, sanoi Romney. Hän muistutti samalla, kaikesta siitä, mitä Obama ei ole saanut aikaiseksi.

Romneyltä kysytään maahanmuuttajista.

Hän ei puolla minkäänlaista armahdusta laittomasti maahan tulleille ja suhtautuu myös hyvin varovasti aikeisiin laillistaa lapsina maahan tuodut laittomat siirtolaiset.

Kuka rakastaa aseita

Nyt päästään taas Libyaan ja siihen, kenen vastuulla oli se, ettei Yhdysvaltain lähetystöä kohennettu.

Obaman mukaan ulkoministeri Hillary Clinton on ottanut vastuun iskusta, mutta vastuu on presidentin, joka on ulkoministerin päällikkö. Romeny jankuttaa yhä siitä, että aluksi iskua sanottiin mielenosoitukseksi ja Obaman hallinnolta meni liikaa aikaa selvittää, että se oli terrori-isku.

Nyt puhutaan aseista ja erityisesti konetuliaseista, joiden ostokielto kumoutui republikaanien painostuksesta. Obama sanoo kattavansa perustuslain mukaista aseenkantovapautta.

– Meidän on pidettävä aseet pois rikollisten käsistä, hän sanoi ja painotti samalla sitä, että konetuliaseet on saatava pois kaduilta. Romney sanoo, ettei hän kannata uusia lakeja, jotka rajoittavat aseiden omistusta. Hän muuttaakin nopeasti puheenaihetta siihen, että väkivalta vähenee, kun perheiden tilannetta kohennetaan.

Pääsikö Obama pälkähästä?

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ei ainakaan toistanut virhettään edellisestä väittelystä. Hän oli keskittynyt, taistelutahtoinen ja napakka. Vastustaja Mitt Romney ei pärjännyt huonosti hänkään, mutta hän ei tuonut peliin mitään uutta tai sellaista, mitä ei olisi sanonut aiemmin.

Itse asiassa hän on herättänyt huomiota viime aikoina sillä, että hän on vihdoin uskaltautunut julistamaan maltillisempia linjauksia. Aiemmin se olisi ollut kohtalokasta, sillä Romneyn on ollut pakko vakuuttaa puolueensa oikeistosiipi siitä, että hän osaa olla riittävän konservatiivi tarvittaessa.

Nyt hän hiipii vaivihkaa kosimaan maltillisia. Romney yritti korostaa rooliaan naisten aseman kohentamisessa, mutta ei vakuuttanut tälläkään kertaa.

Kovin rooli taistelussa oli CNN:n Candy Crowleyllä, jolla oli täysi työ hillitä puheenvuoroja surutta rohmunneita ehdokkaita.

Obaman esitys oli huomattavasti tyylikkäämpi ja vauhdikkaampi, kuin edellisessä yhteenotossa, mutta äänestäjien tuomiolopputuloksesta nähdään seuraavien päivien mielipidemittauksissa.

Katso kirjeenvaihtaja Päivi Sinisalon raportti New Yorkista:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.