Ratin takaa ei ole aina helppo havaita jalankulkijaa edes päivänvalossa – katso vaikka itse

Kuljettaja ei näe ilman heijastinta liikkuvaa jalankulkijaa 6:50
Pimeällä kuljettajan voi olla hyvin vaikea havaita jalankulkijaa, jos tällä ei ole heijastinta.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen lifestyle@mtv.fi.

Kysymys: Miten jalankulkija voi parantaa havaittavuuttaan päiväsaikaan?

Vastaus: Jalankulkijan tulee huolehtia omasta näkymisestä myös päiväsaikaan. Tämä onnistuu helposti tekemällä järkeviä vaatevalintoja.

Kevyenliikenteen näkyminen on tapetilla perinteisesti aina näin syksyisin, kun pimeä vuodenaika on edessä. Tämä on hyvä, sillä heijastimen, heijastavien asusteiden ja pyöräilijän valojen merkitystä ei voi korostaa liikaa.

Vaatetuksen tulisi erottua taustasta

Myös päiväsaikaan on tärkeää, että ajoneuvojen kuljettajat kykenevät havaitsemaan kevyen liikenteen. Tällöin on avainasemassa kevyenliikenteen käyttämän vaatetuksen väritys – ja ennen kaikkea sen erottuminen taustasta. 

Esimerkiksi metsäisellä tieosuudella käveltäessä vihreä tai tumma ulkoilupuku sulautuu erittäin hyvin taustalla olevan metsän väritykseen.

Vastaavasti harmahtava vaatetus sulautuu asfaltin väriin tien noustessa tai sopivasti kaartaessa taustalla.

Talvikaudella valkoiset vaatteet olisi syytä jättää kotiin, koska ne sulautuvat tien varsilla olevien lumipenkkojen väritykseen.

Heijastinliivi huomiovärityksellä – hyvä vaihtoehto myös valoisaan aikaan

Jokaisen kevyen liikenteen edustajan tulisikin pukeutuessaan kiinnittää erityistä huomiota ulkovaatteiden väriin – varsinkin, jos on tarkoitus kulkea tien reunassa. Jos vaatekaapista ei löydy lenkki- tai muun kulkureitin varrella olevista taustoista väritykseltään riittävän räikeästi erottuvia vaatteita, voi asian korjata käyttämällä huomiovärityksellä olevaa heijastinliiviä – siis myös päiväsaikaan. 

Pukeutumalla oikein helpotat lähestyvien ajoneuvojen kuljettajien mahdollisuuksia havaita sinut ja parannat tuntuvasti sekä omaa että muiden turvallisuutta.

Lue myös:

    Uusimmat