Rata haluaisi ulkopuolisen valvojan

Pankkeja valvova Rahoitustarkastus toivoo lisää toimintavaltuuksia ja esittää muutoksia omaan organisaatioonsa. Rata haluaisi itselleen mm. ulkopuolisen valvojan, jotta valvonnan yleiset pelisäännöt olisivat koko ajan puntarissa.

Ratan mielestä ulkopuolinen arviointi tehostaisi valvontaa ja olisi yksi oleellinen osa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ongelmiin puuttuvaa valvontaa. Yksittäistapauksiin ulkopuolinen taho ei puuttuisi. Valvoja voisi olla uusi asiantuntijaelin tai tehtävä voitaisiin antaa eduskunnan pankkivaltuustolle. Ehdotukset on perjantaina julkaistussa Ratan tiedotteessa. Ne on jätetty myös valtiovarainministeriölle. Asiaa selvittänyt Ratan neuvonantaja Liisa Halme kertoi, että yhteenveto on Ratan näkemys edessä olevista muutostarpeista valvontaan. Sen ydin on ennakoiva valvonta. Haluttiin tuoda esiin erilaisia vaihtoehtoja tulevia päätöksiä varten, hän kertoi.

Ehdotukset niveltyvät oleellisesti vireillä oleviin suunnitelmiin Ratan ja vakuutusyhtiöitä valvovan Vakuutusvalvontaviraston VVV:n mahdollisesta yhdistämisestä. Hanke on kovassa vastatuulessa, ja Ratan toivomia valtuuksia käsitellään varmuudella vasta tämän keskustelun ja siitä tehtävien johtopäätösten jälkeen.

Paketti kaikkine kytkentöineen menee hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokuntaan joulukuun puolivälissä. Ratan valvontavaltuuksien järjestäminen riippuu siitä, onko se nykyiseen tapaan Suomen Pankin vai "jonkin" ministeriön alainen. VM pitää itsestään selvänä, että Rata ja VVV kuuluisivat yhdistettynä sen alaisuuteen. Sosiaali- ja terveysministeriölle se ei käy. VVV kuuluu nyt sen toimialaan. Halmeen mukaan Ratan valvontaa on kehitettävä siitä riippumatta, mihin finanssivalvonnassa päädytään. Hänen mukaansa vastaavia muutoksia on pohdittu mm. EU:ssa ja pankkialan kansainvälisissä järjestöissä.

Keppiä nykyistä aikaisemmin


Ratan toivomia uusia keinoja valvottavien ojentamiseen ovat esimerkiksi virallinen huomautus, varoitus ja hallinnollinen sakko. Halmeen mukaan nykyisin käytössä olevat keinot painottuvat jälkikäteisreagointiin ja ovat raskaita. Kevyempi huomautus on nykyisin epävirallinen, mikä hankaloittaa sen käyttöä. Sitä ei voida käyttää yksittäistapauksissa, vaan yleisemmin alaa koskevien asioiden esille nostamiseen. -On tärkeää, että asioihin voidaan puuttua nopeasti ja riittävän ajoissa, hän sanoi. Yhtä lailla oleellisena Halme pitää, ettei ennakoivaa valvontaa ymmärretä vain entistä tehokkaammiksi valvontavaltuuksiksi. -Ennakoivaan valvontaan kuuluu oleellisesti valvojan oma vastuu, hän muistutti. Halmeen mukaan valvojan omaa vastuuta on jo lisätty. Sitä hänen mukaansa on erilaisista valvontatoimista tiedottaminen aina kun se on mahdollista.

Nyt valvotaan vain hallintoa

Halme korosti, että avoimuus ja valvojan vapaaehtoiset ratkaisut eivät yksin riitä, vaan toimien ja linjausten pitäisi olla jatkuvan arvioinnin kohteena. Juuri tästä syystä Ratalle ehdotetaan ulkopuolista valvojaa. Halmeen mukaan nyt juuri kukaan ei valvo Rataa vastuullisuuden näkökulmasta, vaan valvonta on keskittynyt hallinnon valvontaan. Vaihtoehdoista valvonnan järjestämiseksi Ratalla ei ole suosikkia. -Olemme aidosti halunneet nostaa vaihtoehtoja esiin, hän sanoi.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat