Raskaus kiihdyttää ikääntymistä, paljasti tutkimus

Kuinka käsitellä tahatonta lapsettomuutta? 9:11
KATSO MYÖS: "Sehän tapahtuu tuolla jossain, joillekin toisille" – kuinka käsitellä tahatonta lapsettomuutta?

Monet raskaudet voivat kiihdyttää biologista ikääntymistä naisilla.

Biologisella iällä viitataan kehon ja elinten ikään, kronologisella iällä taas kalenterista laskettaviin ikävuosiin. Iät voivat kasvaa eri tahtia, ja tutkimuksen mukaan raskaus saattaa kiihdyttää biologista ikääntymistä, kertoo The Guardian.

Jokainen raskaus nosti ikää 2–3 kuukaudella

Tutkimuksessa oli mukana 1 735 naista, jotka olivat ottaneet osaa pitkäaikaiseen terveystutkimukseen Filippiineillä. Tutkijat analysoivat naisten raskaus- ja synnytystietoja sekä DNA-näytteitä. Naisten biologinen ikä määritettiin kuuden erilaisen tekijän perusteella. 

825 nuoren naisen tietojen perusteella jokainen raskaus lisäsi biologista ikää 2–3 kuukaudella.

Mitä useammin nainen oli kuuden vuoden seurannan aikana raskaana, sitä enemmän biologinen ikä kasvoi. 

"Löydöksemme vihjaa, että raskaus kiihdyttää biologista ikääntymistä"

Tulos piti, vaikka se suhteutettiin esimerkiksi sosioekonomiseen statukseen, tupakointiin ja geneettisiin eroihin. Muilta tutkittavilta naisilta näiden 825:n lisäksi linkkiä raskauksien ja biologisen iän välillä ei löytynyt.

– Löydöksemme vihjaa, että raskaus kiihdyttää biologista ikääntymistä ja että nämä muutokset ovat nähtävissä nuorissa, hyvin hedelmällisissä naisissa, tutkimusta tehnyt Calen Ryan Columbian yliopiston ikääntymisen keskuksesta toteaa tiedotteessa.

– Tuloksemme on myös ensimmäinen, joka seuraa samoja naisia ja yhdistää muutokset naisen raskausluvussa muutoksiin hänen biologisessa iässään.

Tutkimuksen konteksti tärkeä: "Oletamme tällaisen raskauden olevan erityisen haastava..."

Ryanin mukaan tutkimuksia tulkittaessa on tärkeää pitää mielessä konteksti. Monet ilmoitetuista raskauksista tapahtuivat teini-iän myöhäisessä vaiheessa.

– Oletamme tällaisen raskauden olevan erityisen haastava kasvavalle äidille, varsinkin, jos pääsy terveydenhuoltoon, resursseihin tai muuhun tukeen on rajoitettu.

Tutkittavaa ikääntymisen ja raskauden välisessä yhteydessä riittääkin edelleen. Ryanin mukaan myös Filippiinit alueena voi vaikuttaa ikääntymisprosessiin eri tavalla kuin muut maat tai alueet.

– Loppujen lopuksi uskon, että havainnot korostavat raskauden mahdollisia pitkäaikaisia vaikutuksia naisten terveyteen sekä uusien vanhempien, erityisesti nuorten äitien, hoitamisen tärkeyttä.

Tutkimus julkaistiin Proceedings of National Academy of Sciences -lehdessä.

Raskauden aikainen verenpaineen nousu, raskausdiabetes ja keskenmenot lisäävät sydänsairauksien riskiä jopa viidestä viiteentoista vuotta synnytyksen jälkeen.

Katso myös: Raskauspahoinvointi on yleistä ja voi pahimmillaan viedä jopa sairaalahoitoon

Raskauspahoinvointi on yleistä ja voi pahimmillaan viedä jopa sairaalahoitoon 7:43
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Linda Laitinen kertoo raskauspahoinvoinnin erilaisista vaikeusasteista.

Lue myös:

    Uusimmat