Mainos

Raskaus altistaa usein työsyrjinnälle

Raskaana oleva työntekijä jäi sairauslomalle ja sai loman alkamispäivänä potkut tuotannollis-taloudellisista syistä. Firmaan oli kuitenkin juuri palkattu parikin uutta työntekijää.

Neljä ulkomaalaista uurasti pitkää päivää laittoman pienellä palkalla. Ylityökorvauksia ei maksettu, eikä lakisääteisiä lomia saanut. Osa töistä piti tehdä korvauksetta, esimerkiksi työpaikan likapyykit pestä kotona.

Esimerkit ovat tyypillistä työsyrjintää. Molemmissa tapauksissa työsuojelupiiri teki tutkintapyynnön poliisille.

Tapauksista kerrotaan sisäministeriön julkaisemassa Syrjintä työelämässä -tutkimuksessa. Tutkimuksesta käy ilmi, että terveydentila ja etninen alkuperä ovat useimmiten valvontatoimia vaativan työsyrjinnän taustalla. Usein terveydentilan vuoksi syrjityt ovat raskaana olevia naisia.

Maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä syrjivä työnantaja on usein itsekin maahanmuuttaja.

- Ilmiön taustalla näyttää olevan sekä työnantajien että työntekijöiden tietämättömyyttä Suomen työlainsäädännöstä, mutta myös törkeitä hyväksikäyttötapauksia, sanoo tutkija Mikko Joronen Ihmisoikeusliitosta.

Tutkimuksessa tarkasteltiin lähes kahtasataa vuosina 2008-2009 valvontatoimiin johtanutta syrjintätapausta. Suurin osa työsuojelupiirien tietoon tulleista tapauksista ratkaistaan ohjein ja neuvoin ilman varsinaisia valvontatoimia.

Kuvaa ei saa vaatia

Jorosen mukaan tutkimuksessa oli yllättävää se, että työhönottotilanteissa koettiin syrjintää varsin vähän. Tämä voi tosin selittyä sillä, ettei syrjinnästä ilmoittamisen uskota johtavan mihinkään tai työnhakijat eivät tiedä omia oikeuksiaan.

Tutkimuksessa käytiin läpi lähes sata työpaikkailmoitusta, joiden perusteella työnhaussa syrjitään lähinnä yksityisellä puolella. Esimerkiksi hakijan valokuvaa pyydetään, vaikkei näin saisi tehdä.

Pahimmasta päästä olevassa työpaikkailmoituksessa hakijalta vaadittiin tietoa esimerkiksi aikaisemmassa työsuhteessa olleista sairauspoissaoloista ja niiden syistä, nykyisestä terveydentilasta, luottorekisteritiedoista sekä lasten i'istä ja lukumäärästä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.