Mainos

"Raskaana olevien meikkauskielto varotoimenpide"

Professori Jorma Toppari ehdottaa odottaville äideille meikkikieltoa. Turun Sanomissa haastatellun Topparin mukaan kosmetiikan tarpeeton käyttö tulisi odotusaikana karsia kokonaan.

MTV:n uutisille Toppari korostaa, että ajatus perustuu varovaisuusperiaatteeseen.

- Ei ole osoitettu, että kosmetiikan käytöstä olisi haittaa. Ei siis ole minkäänlaista tutkimustulosta, joka antaisi oikeuden esimerkiksi kieltää kosmetiikan käytön raskauden aikana.

Varovaisuus johtuu siitä, että kosmetiikassa on aiemmin käytetty aineita, jotka on todettu haitalliseksi sikiölle.

Varovaisuusperiaate on jo käytössä esimerkiksi Tanskassa, missä neuvolassa jaetaan ohjeet minimoida kosmetiikan käyttö raskausaikana.

Kemikaalien kehitystutkimusta tehdään jatkuvasti ympäri maailman. Ongelma onkin kosmetiikassa käytettyjen kemikaalien suuressa määrässä.

- Kosmetiikassa on käytössä niin paljon kemikaaleja, että kaikkia ei ole tällä tavalla tarkasti tutkittu. Lähinnähän niistä tutkitaan, kuinka ne herkistävät ihoa ja aiheuttaako ne allergiaoireita, Toppari arvioi.

Torppari korostaa, että vaikka yhteyttä ei ole varmuudella voitu osoittaa, kemikaaleilla epäillään olevan yhteys muun muassa hormoniriippuvaisiin syöpiin.

- Juhliin tai esimerkiksi valokuvaan täytyy joskus kaunistautua, mutta päivittäinen runsas kemikaalien levittäminen iholle tuntuu raskausaikana turhalta, Toppari kiteyttää

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.