Mainos

Rasistinen kaksoismurha sai Belgian tolaltaan

Äärioikeisto vaikuttanut vahvasti Antwerpenissä jo pitkään. Viikonlopuksi odotetaan suuria mielenosoituksia väkivaltaa ja rasismia vastaan.

Ilmeisen rasistinen kaksoismurha kuohuttaa belgialaisia. 18-vuotias mies ampui eilen Antwerpenissä kadulla afrikkalaissyntyisen mustan au pair -tytön ja hänen hoidossaan olleen valkoisen 2-vuotiaan lapsen. Tätä ennen mies oli haavoittanut turkkilaista hunnutettua naista, joka oli lukemassa kirjaa penkillä.

Poliisin mukaan miehellä oli skinheadien suosimia tatuointeja. Belgialaismedian mukaan pojan täti on siirtolaisvastaisen Vlaams Belang -puolueen kansanedustaja.

Belgian lehdet ovat tänään olleet täynnä teon tuomitsevia kirjoituksia. Samalla on pohdittu, onko väkivalta oire laajemmasta suvaitsemattomuudesta.

-Onko kyseessä vain yksittäinen hullu vai voiko tähän liittyä laajempi yhteiskunnallinen kehys, joka käytännössä tukee rasismia? Tämä kertoo lämpimän avoimen yhteiselon muuttumisesta kohti jääkylmää yhteiskuntaa, De Morgen -lehti arvioi.

Mies oli jättänyt asuntoonsa kirjeen, jossa hän sanoi haluavansa tappaa mahdollisimman monta ulkomaalaista. Aseen hän oli hankkinut eilen aamulla. Mies ei suostunut luopumaan aseestaan surmatöiden jälkeenkään, minkä jälkeen poliisi ampui tätä vatsaan.

Viime viikolla skinheadit hakkasivat tummaihoisen miehen henkihieveriin Bruggen kaupungissa.

Äärioikeisto vahva Antwerpenissa

Antwerpenin vasemmistopormestari Patrick Janssens toivoo kaupunkilaisten reagoivan tilanteeseen rauhallisesti. Myös Belgian hallitus on tuominnut murhat. Viikonlopuksi odotetaan suuria mielenosoituksia väkivaltaa ja rasismia vastaan.

Vauras Antwerpen on pitkään ollut äärioikeiston vahvaa kannatusaluetta. Kaupungissa on erittäin paljon maahanmuuttajia, monet heistä laittomasti.

Paikalliset ovat käyneet yhä turhautuneemmiksi tilanteeseen, ja moni katsoo, että siirtolaisia tulisi sijoittaa enemmän muualle Belgiaan.

Ulkomaalaisvastaisen Vlaams Belang eli Flaamien etu -puolueen kannatus on mielipidemittausten mukaan noussut, ja se voi nousta jopa suurimmaksi puolueeksi lähestyvissä kunnallisvaaleissa.

Puolueen edeltäjä on äärioikeistolainen Vlaams Blok, joka kiellettiin rasistisena.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.