Rasismia vastustava mielenosoitus järjestetään Helsingissä keskiviikkona – Instagram täyttyy juuri nyt mustista kuvista poliisin kuristaman George Floydin muistoksi

3:09
Katso yllä oleva video: Tästä kaikki lähti – George Floyd kuoli poliisin voimankäytön vuoksi.

Helsingissä järjestetään huomenna rasismin vastainen Black lives matter -mielenosoitus Senaatintorilla kello 17 alkaen.

Vapaaehtoisvoimin järjestettävä mielenosoitus järjestetään Yhdysvalloissa poliisin kiinniottotilanteessa kuolleen George Floydin muistoksi.

Katso yllä oleva video: Tästä kaikki lähti – George Floyd kuoli poliisin voimankäytön vuoksi.

Mustaihoinen Floyd kuoli väkivaltaisen pidätyksen yhteydessä, kun valkoihoinen poliisi painoi häntä polvella niskasta liki 9 minuutin ajan.

Aiemmin viranomaiset kiistivät, että Floydin kuolinsyy olisi liittynyt hapenpuutteeseen tai siihen, että poliisi kuristi Floydia.

Floydin perheen asianajaja kuitenkin kertoi New York Timesille, että ruumiinavausraportin mukaan Floydin kuolinsyyksi on vahvistettu tukehtuminen ja hapen puute aivoissa.

Tapaus on aiheuttanut isoja, väkivaltaisiksi yltyneitä mielenosoituksia Yhdysvalloissa.

Järjestäjä: Haluamme vain tukea veljiämme ja siskojamme

MTV Uutiset ei tavoittanut Suomessa järjestettävän mielenosoituksen organisaattori Sara Balhasta, mutta hän kertoi mielenosoituksesta ensin uutisoineelle Helsingin Sanomille, että ajatus tapahtuman järjestämisestä sai alkunsa, kun hän seurasi kotonaan Yhdysvaltain tapahtumia.

– Tunsin syvää toivottomuutta oman tekemättömyyteni takia. Moni muu tunsi samoin ja huomasin, että ihmisillä selvästi oli halu protestoida. Tästä ajatus mielenosoituksen järjestämiseksi lähti, Balhas kommentoi Helsingin Sanomille.

Helsingin poliisista vahvistetaan MTV Uutisille, että Senaatintorilla järjestettävästä mielenosoituksesta on tehty ilmoitus.

Balhas kertoi Instagram-videolla, että kyseessä on rauhanomainen tilaisuus. Hän kertoi Helsingin Sanomille, ettei kyseessä ole mielenilmaus suomalaisia poliiseja vastaan, kuten jotkut ovat asian sosiaalisessa mediassa ymmärtäneet.

– Haluamme vain tukea veljiämme ja siskojamme ympäri maailmaa, hän kertoi HS:lle.

Näin poliisi valvoo tilaisuutta koronarajoitusten vuoksi

Kesäkuun alusta lähtien Suomessa on saanut järjestää alle 50 hengen yleisötilaisuuksia koronarajoitusten vuoksi.

Helsingin poliisin ylikomisario Seppo Kujala kuitenkin kertoo MTV Uutisille, että paikalla voi olla myös yli 50 henkilöä.

– Se on nyt sillä tavalla säädelty, että rajoitus on 50 henkilöä tai 50–500 henkilöä, jos tiettyjä ohjeita noudattaa. Ne ovat käytännössä turvavälit ja etäisyydet. Senaatintorillahan on lähtökohtaisesti tilaa.

Kujalan mukaan tapahtuman järjestäjä on lähtökohtaisesti vastuussa säännösten noudattamisesta, mutta myös poliisi on huomenna paikalla.

– Me teemme järjestäjän kanssa yhteistyötä, miten asia tulee hoitaa.

Balhas muistutti Instagram-videolla, ettei mielenosoitukseen saa tulla sairaana. Lisäksi hän kehotti osallistujia suojautumaan suojamaskeilla ja huolehtimaan turvaväleistä.

Instagram pimeni 

Useat julkisuuden henkilöt ovat julkaisseet sosiaalisessa mediassa mustan kuvan osoittaakseen tukea rasismin uhreille. Aihetunnisteen #blackouttuesday alle mustia kuvia ovat julkaisseet muun muassa ex-räppäri Jare Tiihonen, näyttelijä-laulaja Olavi Uusivirta, näyttelijä-laulaja Roope Salminen, juontaja Alma Hätönen ja Suomen johtavana anarkistina tunnettu Suvi Auvinen.

Voit katsoa upotuksia alta.

Kallion seurakunta kertoi Facebookissa soittaneensa kuolinkelloja tänään poikkeuksellisesti viideltä.

– Soitolla haluamme osoittaa tukea ja solidaarisuutta ihonvärinsä vuoksi sorretuille. Olemme luvanneet toimia äänitorvena yhdenvertaisuuden hyväksi.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja