Ulkoministeriön Suomeen kutsuma toimittaja joutui pakenemaan uusnatseja Turussa: "Tunsin oloni järkyttyneeksi, alttiiksi ja uhatuksi"

MTV Uutiset paikalla Turku ilman natseja -mielenosoituksessa 17:47

Ulkoministeriö järjestää vuosittain nuorille ulkomaalaisille toimittajille suunnatun ohjelman, jossa heille näytetään Suomea. Ohjelmaan osallistunut egyptiläinen toimittaja Moustafa Daly joutui pakenemaan mielenosoitukseen kokoontuneita uusnatseja Turussa.

Video: Turussa järjestettiin lauantaina myös Turku ilman natseja -mielenosoitus. MTV Uutiset oli paikalla Turussa.

Daly majoittui suomalaisessa perheessä, jonka kanssa hän matkusti viime lauantaina Turkuun.

Samaan aikaan kaupungissa järjestettiin mielenosoituksia Turun puukotuksen vuosipäivänä. 

Egyptiläinen seurasi mielenosoitusta

Egyptiläinen Daly kertoo ministeriön sivuilla julkaistussa blogissa menneensä seuraamaan uusnatsien mielenosoitusta Turun Tuomiokirkolle journalistisen uteliaisuuden vuoksi.

Hän näytti pressikorttiaan, jonka jälkeen hän sekä kuvasi että kuunteli mielenosoitusta. Daly kirjoittaa saaneensa tilaisuuden aikana osakseen vihaisia katseita.

Käräjäoikeus on lakkauttanut uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnan, mutta koska asia ei ole vielä lainvoimainen, järjestö saa jatkaa toimintaansa toistaiseksi. Hovioikeus antaa asiasta päätöksen syksyllä. 

Poliisi neuvoi poistumaan paikalta

Mielenosoituksen lopulla Daly kaivoi vielä kameransa esiin, jotta saisi kuvattua ryhmää läheltä.

Dalyn mukaan kaksi ryhmän jäsentä hyökkäsi tällöin yllättäen.

– Yllättyneenä ja säikähtäneenä otin muutamia askelia taaksepäin ja nostin esiin pressikorttini samalla kun yksi heistä käski minua huutaen häipymään, Daly kirjoittaa.

Daly siirtyi lähellä olleen poliisin luokse, joka neuvoi häntä poistumaan alueelta oman turvallisuutensa takia. 

– Ylitin kadun takaisin joenrannalle ja tunsin oloni järkyttyneeksi, alttiiksi ja uhatuksi. Olen kokenut saman tunteen ainoastaan Egyptin vuoden 2011 mielenosoituksissa 25. tammikuuta, hän kirjoittaa. 

Hetkeä myöhemmin Daly kuitenkin törmäsi nuoriin suomalaisiin, jotka kokivat tarvetta pyytää anteeksi tapahtunutta. Jotkut heistä neuvoivat häntä ottamaan yhteyttä poliisiin tai mediaan. 

Samalla Daly ymmärsi, että Suomessa – toisin kuin Egyptissä – järjestelmä on hänen puolellaan. 

"Toivottavasti poikkeus"

Ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän yksikön päällikkö Vesa Häkkinen näkee hyväksi sen, että Daly kirjoitti tapahtuneesta, eikä vaiennut siitä. 

Häkkinen kirjoitti tapauksesta myös oman blogin. Häkkinen toivoo, ettei kyseessä ole uusi normaali.

– Toivottavasti kyseessä on poikkeus, hän toteaa MTV:lle.

Daly työskentelee toimittajana egyptiläisessä verkkolehdessä, joka julkaisee uutisia myös kiistanalaisista aiheista. 

Hän kuvailee blogissa, että Suomessa jotkut saattavat vihata muslimeja. Egyptissä taas jotkut vihaavat ihmisiä, jotka eivät mukaudu heteronormatiiviseen maailmankuvaa.

– Molemmat ovat saman kolikon kaksi eri puolta, hän kirjoittaa.

Poliisi ei pysty vahvistamaan

Lounais-Suomen poliisilaitoksen apulaispäällikön Teijo Ristola kertoo, ettei kykene vahvistamaan tapausta. Hän ei myöskään kiistä sen tapahtuneen.

Ristola kertoo, että poliisi pyrkii mielenosoitusten aikana takaamaan lehdistönvapauden. Kyseisen mielenosoituksen lopulla poliisi kuitenkin keskittyi pitämään mielenosoittajat ja vastamielenosoittajat erillään sekä sivulliset turvassa. 

Lisätty poliisin kommentit kello 12:11.

Lue myös:

    Uusimmat