Yhdysvalloissa ihmiset makasivat kylki kyljessä keskellä siltaa antaakseen tukensa George Floydille – mielenosoitusten pelätään aiheuttavan uuden korona-aallon

1:01
Yhdysvalloissa ihmiset pistivät keskellä siltaa mahalleen antaakseen tukensa menehtyneelle George Floydille – missä turvavälit?

Yhdysvalloissa pelätään koronaviruspandemian toista aaltoa valtavien mielenosoitusten vuoksi. Eri puolilla Yhdysvaltoja marssineet ja muulla tavoin mieltään osoittaneet protestoijat ovat unohtaneet noudattaa turvavälejä. 

Yhdysvalloissa on osoitettu mieltä jo yli viikon ajan mitä erilaisimmin keinoin. Mielenosoituksissa tunnelma on lähes poikkeuksetta tiivistynyt siten, ettei turvavälejä ole voitu noudattaa. 

Yllä olevalla videolla on edellä mainitusta yksi hyvä esimerkki Portlandista, Oregonin osavaltiosta. Portlandin poliisin tiedottaja Michael Robets kertoo CNN:lle, että Portlandissa oli kerääntynyt 7 000–10 000 mielenosoittajaa.  

Tiedottajan mukaan mielenosoittajat olivat jakautuneet pääasiassa kahteen ryhmään, joista toinen jumahti sillalle osoittamaan mieltään kylki kylkeä vasten. 

– Ryhmä marssi Burnside-sillan puoliväliin, jossa he makasivat lyhyen ajan. Emme ole toistaiseksi tehneet pidätyksiä tähän mielenosoitukseen liittyen, tiedottaja kommentoi Politicon mukaan. 

Video: Tällä sillalla ei ole turvaväleistä tietoakaan – mielenosoittajat laittoivat pitkäkseen sillalla Portlandissa, katso!

Mielenosoitukset ovat olleet monin paikoin rauhallisia, mutta toisinaan tinteet ovat kärjistyneet niin mielenosoittajien kuin niitä hillitsevien viranomaisten toimesta.

Tuleeko Yhdysvaltoihin koronaviruspandemian toinen aalto?

Mielenosoitukset ovat herättäneet terveysviranomaisissa huolen toisesta koronavirusaallosta. Mielenosoituksiin on ympäri Yhdysvaltoja osallistunut samanaikaisesti tuhansia ihmisiä, jotka ovat kokoontuneet läheisesti yhteen.

 Yhdysvaltain lääkintöhallituksen pääjohtaja Jerome Adams muistuttaa, että vaikka protestien pääsanoma on tärkeä, mielenosoitukset ovat vaarallisia ihmisten terveydelle. 

– Taudin leviämistavan perusteella on syytä olettaa, että tulemme näkemään uusia ryppäitä ja mahdollisesti uuden aallon, Adams sanoo. 

Yhdysvallat ei ole toistaiseksi selvinnyt koronaviruspandemian ensimmäisestä aallosta – miten kävisi toiseen aaltoon varautumisen suhteen? CNN:n mukaan uusia, varmistettuja koronavirustapauksia tilastoidaan 20 000 joka päivä. 

Myös Helsingissä osoitetaan tänään mieltä

Mielenosoitukset ovat seurausta viikko sitten tapahtuneesta tilanteesta, jossa tummaihoinen George Floyd sai surmansa poliisin liiallisen voimankäytön vuoksi. 

Mielenosoitukset eivät ole ainoastaan Yhdysvaltain asia, vaan mieltä on osoitettu ja tullaan osoittamaan ympäri maailmaa. CNN:n mukaan muun muassa Italiassa, Ranskassa, Saksassa ja Tanskassa ihmiset osoittavat myös tukensa rasismin vastaisessa taistelussa. 

Myös Helsingissä osoitetaan tänään mieltä. MTV Uutiset seuraa sekä verkossa että MTV Uutiset Livessä Helsingin mielenosoituksia paikan päällä kello 17 alkaen. 

2:19
MTV seuraa protesteja New Yorkissa: "Suurin osa protestoijista halusi rauhallisen mielenosoituksen"

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja