Black Lives Matter -mielenosoitus kokosi Helsinkiin tuhansia ihmisiä – poliisi keskeytti tapahtuman

4:30
Katso video: Black Lives Matter -mielenosoitus keräsi Senaatintorille tuhansia ihmisiä – tältä paikan päällä näytti!

Rasismin vastainen Black Lives Matter -mielenosoitus on käynnissä Helsingin keskustassa. MTV Uutiset Liven toimittaja Janne Ahjopalo seuraa protestia paikan päällä.

19.14: Poliisin mukaan Senaatintorilta poistunut yleisö liikkuu yhä kulkueena Punavuoren ja Ullanlinnan alueella.

18.09: Järjestäjä on kuuluttanut, että mielenosoitus on päättynyt, Helsingin poliisi kertoo.

18.06: Poliisi kertoo kehottaneensa järjestäjiä lopettamaan tapahtuman mahdollisimman nopeasti. Kehotuksen taustalla on kohonnut tartuntariski suuren väkimäärän vuoksi.

18.05: Poliisi on julkaissut ilmakuvan tapahtumasta.

17.51: Mieltään osoittamaan saapunut Akunna Onwen kertoo olevansa ilahtunut paikalle saapuneista ihmisistä.

– Neljä vuotta sitten (Suomessa) oli Black Lives Matter -mielenosoitus. Siellä oli noin 40 ihmistä. Suuri muutos on tapahtunut viimeisen neljän vuoden aikana, mutta meillä on vielä tosi paljon tehtävää, Onwen sanoo.

17.40: Torilla pidetään puheita. Väkijoukko toistaa myös "Black Lives Matter" -huutoa sekä George Floydin nimeä.

17.29: Mielenosoittajat huutavat yhtenä joukkona "I can't breathe" eli "en saa henkeä". Tämä on viittaus George Floydin ennen kuolemaansa toistamiin sanoihin, sillä hän ei saanut henkeä poliisin polven ollessa hänen kaulallaan minuuttien ajan.

17.18: Helsingin poliisi arvioi Twitterissä, että torille on kokoontunut noin 3 000 henkilöä.

17.13: Poliisista on kerrottu, että tapahtuma on suunniteltu hyvässä hengessä järjestäjien kanssa. Poliisin tarkoituksena on turvata kokoontuminen.

17.10: Mielenosoittajilla näkyy suojamaskeja, mutta Senaatintorilla kahden metrin turvavälit eivät juurikaan näytä toteutuvan.

17.08: Senaatintorille on kokoontunut satoja ihmisiä, huomattavasti enemmän kuin 500 henkilön kokoontumisrajoitus sallii, kertoo MTV:n toimittaja Janne Ahjopalo kirkon portailta. Hänen mukaansa tunnelma on keskittynyt.

– Kyllä täällä äärettömän paljon enemmän porukkaa on, Ahjopalo kuvailee.

Tuenosoitus poliisin käsissä kuolleelle George Floydille

Joukko mielenosoittajia kokoontuu Helsingin Tuomiokirkon edustalle ja järjestää myös marssin. Tukimielenosoituksella osoitetaan solidaarisuutta poliisiväkivallan uhreille.

Helsingin poliisille on tehty ilmoitus tapahtumasta.

Mielenosoitus on saanut kipinän Yhdysvalloissa tummaihoisen George Floydin kuolemaan johtaneista tapahtumista. Floyd kuoli poliisipidätyksen yhteydessä valkoihoisen poliisin painaessa tätä polvella niskasta liki yhdeksän minuutin ajan.

Yhdysvalloissa Floydin kuolema on synnyttänyt päiviä jatkuneita laajoja mellakoita. Black Lives Matter -marsseja on järjestetty myös Euroopassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja