Räsäskohut näkyvät myös ortodoksien eroina

Myös ortodoksiseen kirkkoon kuuluvat eroavat räsäskohujen aikana huomattavan aktiivisesti, kertoo eroakirkosta.fi-palvelu.

Palvelun mukaan sunnuntaina alkaneessa eropiikissä evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet erosivat noin yhdeksän kertaa aktiivisemmin kuin normaalisti. Ortodoksien osalta erovauhti oli yli viisinkertainen. Sama ilmiö tapahtui myös vuoden 2010 Homoillan eropiikissä.

– Ortodoksien kirkosta eroamisen kasvu on todella yllättävää, kun tietää, että ortodoksit ovat kirkkonsa jäseninä selvästi tietoisemmin kuin evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet. On todella vaikea selittää, miksi myös ortodoksit eroavat kirkosta ns. räsäskohujen aikana. Se on ainakin varmaa, että kirkosta eroaminen räsäskohujen aikana ei ole pelkästään protesti evankelis-luterilaista kirkkoa vastaan, pohtii Petri Karisma.

Lokakuussa 2010 tapahtuneella Homoilta-eropiikillä ja uusimmalla eropiikillä on muitakin yhtäläisyyksiä. Päivi Räsäsen puheet aktivoivat erityisesti miehiä eroamaan kirkosta.

Miesten osuus eroajista on merkittävästi suurempi, eli 60 prosenttia, kun se normaalisti on 51-54 prosentin välillä. Vastaava ilmiö tapahtui 2013 heinäkuussa tapahtuneen "Suomen laki vai Raamattu" -kohun kanssa, jolloin miesten osuus eroajista oli myöskin 60 prosenttia.

Eroakirkosta.fi-palvelun mukaan uusimmassa eropiikissä 35-45 vuotiaiden suhteellinen osuus kasvoi selvästi, kun taas nuorten naisten ja yli 45-vuotiaiden miesten suhteellinen osuus pieneni.

Suurista kaupungeista vain Vantaalla yli 45-vuotiaiden naisten osuus kasvoi merkittävästi, kenties koska Tikkurilan seurakunta osallistuu perjantaina alkaville Sexhibition-messuille. Eropiikki vaikutti erityisesti keskikokoisissa kunnissa, joiden suhteellinen osuus eronneista nousi hieman suurten kaupunkien kustannuksella.

Lue myös:

    Uusimmat