Mainos

Raportti: Syrjäseudun vanhusten palvelut pyörille

Kirkonkylän ulkopuolella asuva ikääntyvä väestö jää usein ilman palveluja. Alue- jakuntaministerin mukaan kunnat eivät yksin selviydy ikääntymisen aiheuttamista kustannuksista.

Monen syrjäseudun vanhuksen tilanne on vaikea, koska he eivät saa tarvitsemiaan palveluja.

Yli viiden kilometrin päässä palveluista asuu noin 100 000 on vanhusta. Kaupat ja apteekki ovat kirkonkylässä, ja sinne on vaikea päästä. Bussivuoroja on lopetettu, ja moni vanhus on ilman ajokorttia. Moni asuu yksin ja haluaisi asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään.

Sisäministeriön työryhmä selvitti ikääntyvän väestön palveluita syrjäseuduilla. Sen raportin mukaan palvelut on saatava pyörille, vanhusten asumisoloja parannettava ja tieverkko on pidettävä kunnossa. Työryhmä on luovuttanut raporttinsa alue- ja kuntaministeri Hannes Manniselle.

Työryhmän puheenjohtaja, sisäministeriön ylijohtaja Paavo Pirttimäki sanoo, että palvelujen järjestämisellä on kiire. Syrjäseutujen vanhusten auttamiseksi on löydettävä keinoja, jotta käytännön elämä saadaan sujumaan.

Yhteistyö avaintekijä

Alue- ja kuntaministeri Hannes Manninen pitää eri tahojen yhteistyötä avaintekijänä syrjäseutujen palvelujen turvaamisessa.

Manninen korostaa, että palvelutuotannon peruslähtökohta on kansalaisten yhdenvertainen kohtelu asuinpaikasta riippumatta.

- Kunnat ovat hakeneet uusia toimintamalleja syrjäseutujen palveluongelmien ratkaisuun, mutta ne eivät selviydy yksin ikääntymisen aiheuttamista kustannuksista. Valtion tulee osaltaan osallistua kustannusten korvaamiseen, ministeri sanoo.

Mannisen mielestä on erittäin tärkeää, että maaseudun ja erityisesti syrjäseutujen vanhuksille kyetään tarjoamaan riittävät edellytykset mahdollisimman pitkään kotona asumisen turvaamiseksi.

- Kuntien on huolehdittava tarpeellisista asiointikuljetuksista, mikäli julkisia liikenneyhteyksiä ei ole tarpeeksi tarjolla, Manninen linjaa. -Kun valtio tarjoaa tukea pääkaupunkiseudun julkisiin liikennehankkeisiin, niin tukea tulee osoittaa myös sinne, missä ilman valtion apua ei ole julkista liikennettä.

Manninen toteaa, että ilmiöt, jotka ovat nyt nähtävissä syrjäseuduilla, laajenevat suureen osaan maata. Väestömme ikääntyminen vaikuttaa kaikkiin suomalaisiin ja ratkaisut on haettava laajalla yhteistyöllä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.