Raportti: Koronapandemia olisi ollut estettävissä – tässä epäonnistuttiin

WHO lupaa tutkia toimintansa koronakriisissä, Kiina vakuuttelee avoimuuttaan 1:44
WHO lupasi jo viime vuonna tutkia toimintaansa koronakriisissä.

Kansainvälinen asiantuntijaryhmä sanoo tuoreessa selvityksessä, että maailma olisi voinut välttää tuhoisan koronaviruspandemian.

Raportin mukaan esimerkiksi Maailman terveysjärjestö WHO ei reagoinut varoittaviin merkkeihin riittävän nopeasti.

Asiantuntijapaneeli IPPPR:n mukaan tilannetta pahensivat myös toimenpiteiden huono kansainvälinen koordinaatio sekä tieteen varoituksiin kielteisesti suhtautuneet poliittiset johtajat.

Nykyisen pandemiatilanteen helpottamiseksi raportti kehottaa rikkaita maita lahjoittamaan miljardi koronarokoteannosta köyhiin maihin. Lisäksi varakkaiden maiden pitäisi rahoittaa uusia instituutioita, joiden avulla maailma voisi valmistautua seuraavan pandemian hoitoon.

IPPPR:n selvityksen tilasivat WHO:n jäsenmaat vuosi sitten.

Paneelin puheenjohtajina toimivat Uuden-Seelannin entinen pääministeri Helen Clark ja Liberian entinen presidentti, vuoden 2011 Nobelin rauhanpalkinnon saaja Ellen Johnson Sirleaf.

– Olisimme voineet estää tilanteen, jossa olemme tänä päivänä. Se on seurausta lukuisista epäonnistumisista, puutteista ja viiveistä valmistautumisessa ja vastatoimissa, Sirleaf sanoi.

WHO viivytteli koronaviruksen julistamisessa kansainväliseksi terveysuhaksi

Selvityksen mukaan taudin joulukuussa 2019 alkaneeseen leviämiseen Kiinan Wuhanissa reagoitiin liian hitaasti.

Paneeli kuvaili helmikuuta 2020 "menetetyksi kuukaudeksi", kun maat ympäri maailman eivät ottaneet tilannetta tosissaan ja ryhtyneet tarvittaviin toimiin.

Maat tarttuivat kunnolla toimeen vasta maaliskuussa, kun tauti oli jo levinnyt laajalle, ja WHO julisti tilanteen pandemiaksi.

Paneelin mukaan maailma ei todennäköisesti olisi nyt pandemian kourissa, jos alkuvaiheessa olisi toimittu rivakammin.

– Kiinassa oli viivästyksiä, mutta niin oli kaikkialla muuallakin, Clark totesi.Paneeli löysi kritisoitavaa myös YK:n alaisen WHO:n toiminnasta.

Selvityksen mukaan WHO olisi voinut julistaa koronavirustilanteen kansainväliseksi terveysuhaksi jo 22. tammikuuta 2020, kun se teki niin vasta 30. tammikuuta.

Clark kuitenkin huomautti, että tämä viivyttely ei välttämättä muuttanut lopputulemaa, koska maat olisivat todennäköisesti reagoineet silti hitaasti.

Miljardien investoinnit varautumiseen

Tulevien pandemioiden ehkäisemiseksi paneeli esittää maailman johtajista koostuvan neuvoston perustamista valvomaan mahdollisia terveysuhkia.

Paneelin mukaan G20-maiden pitäisi myös perustaa rahasto, jonka kautta voidaan käyttää vuosittain 5–10 miljardia dollaria pandemiavarautumiseen.

– Käyttämällä miljardeja varautumiseen nyt säästämme biljoonia tulevaisuudessa, kuten nykyinen pandemia on selvästi osoittanut, Clark sanoi.

Paneeli ehdottaa myös rakenneuudistusta WHO:hon, jotta järjestöllä olisi enemmän kontrollia omasta rahoituksestaan.

Lue myös:

    Uusimmat