WHO: Pandemiasta ei palata "vanhaan normaaliin" lähitulevaisuudessa: "Tästä pandemiasta ei ole oikotietä ulos"

3:08
Katso videolta aikajana: Tällä aikataululla koronarajoitukset poistuvat Suomessa.

Maailman terveysjärjestö WHO ei toistaiseksi näe paluuta koronaviruspandemiasta "vanhaan normaaliin".

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus varoitti tänään tiedotustilaisuudessa liian monen maan tähtäävään väärään suuntaan koronavirukseen liittyvissä toimissa. Ghebreyesus korosti koronaviruksen olevan edelleen yhteiskunnan suurin vihollinen, mutta monien maiden toiminta ei vastaa tilannetta.

Ghebreyesusin mukaan maailman maat voi koronaviruksen suhteen jakaa tällä hetkellä neljään kategoriaan: niihin jotka olivat valppaana ja välittävät suuret tartunta-aallot, niihin jotka ovat saaneet suuren tartunta-aallon kuriin, niihin jotka ovat lieventäneet rajoituksia mutta ovat luisumassa takaisin pahempaan tilanteeseen ja niihin, jotka ovat tiiviissä tartuntavaiheessa.

Moni rajoituksia purkanut maa on Ghebreyesusin kokenut uuden nousun tartuntamäärissä, jos ne eivät ole ottaneet käyttöön menetelmiä, jotka todistetusti vähentävät riskejä. Ghebreyesus korosti myös selkeän johtajuuden tärkeyttä pandemiasta selviämisessä ja kritisoi ristiriitaisia viestejä välittäneitä johtajia.

– Tästä pandemiasta ei ole oikotietä ulos, pääjohtaja totesi.

Terveyskatastrofeista vastaavan johtajan Michael Ryanin mukaan ei ole realistista ajatella, että viruksesta voitaisiin päästä eroon tulevien kuukausien aikana tai että täydellisesti toimiva rokote saataisiin tasapuolisesti kaikkien saataville.

– Meidän on opittava elämään tämän viruksen kanssa, Ryan sanoi tiedotustilaisuudessa.

Uutistoimisto AFP:n lukujen mukaan koronavirustartuntoja on todettu maailmassa nyt yli 12,9 miljoonaa ja virukseen liittyviä kuolemia lähes 570 000.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 20.03

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja