Intian koronavirusmuunnos on globaali huolenaihe, sanoo WHO – tämä viruksen tartuttavuudesta ja vakavuudesta tiedetään

Intiassa valtaviruksen aseman useassa osavaltiossa ottanut koronavirusmuunnos on globaali huolenaihe, sanoo WHO.

Maailman terveysjärjestö WHO sanoo, että Intian koronavirusmuunnos luokitellaan nyt huolestuttavaksi virusmuunnokseksi. WHO antoi lausuntonsa virusvariantista pressitilaisuudessa maanantaina.

Video: Rajut kuvat Intian koronapotilaiden hoidosta – potilaita kuoleen hapenpuutteeseen sairaaloiden auloissa

Intian hallituksen mukaan maan katastrofaalisen koronatilanteen ja Intian koronamuunnoksen välillä on linkki, mutta yhteyden osoittamiseksi tarvitaan vielä lisää todisteita.

Maan tilanne on tällä hetkellä katastrofaalinen. Huhtikuun aikana koronatapaukset lähtivät räjähdysmäiseen kasvuun ja maan terveydenhuollon kapasiteetti ei enää riitä sairastuneista huolehtimiseen.

Terveydenhuollon ylikuormitus on niin valtava, että tilanne näkyy jopa krematorioissa asti. Maanantaina maassa todettiin 366 161 uutta koronatartuntaa ja 3754 kuolemantapausta, mutta asiantuntijat varoittavat, että todellisuudessa tilanne voi olla tätäkin synkempi.

Leviää herkemmin, aiheuttaa vakavampaa tautia

Nature-lehden mukaan on olemassa yhä enemmän näyttöä siitä, että B.1.617-nimellä tunnettu Intian koronavirusvariantti tarttuu herkemmin ja väistää immuniteettia herkemmin kuin muut tunnetut koronavirusvariantit.

Variantista tuli Intiassa valtavirus vain viikoissa. Joissain maan osavaltioissa koronatapausten kasvu voidaan linkittää virusmuunnokseen.

Viruksella on kahdeksan mutaatiota piikkiproteiinissa. Kaksi näistä on tunnistettu jo ennestään virusmuunnoksilla, joiden tiedetään olevan herkemmin tarttuvia.

Kolmas puolestaan muistuttaa Brasilian virusmuunnoksen mutaatiota, joka saattaa auttaa virusta väistämään immuniteettia.

Eläinkokeissa on saatu myös viitteitä siitä, että muunnos saattaa aiheuttaa vakavampaa tautia.

Hamstereilla tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että virus aiheutti enemmän tulehdusta keuhkoissa kuin muut virusmuunnokset. Tutkimusta ihmisillä kuitenkin tarvittaisiin, jotta virusmuunnoksen aiheuttamasta taudista voitaisiin saada varmaa tietoa.

Auttavatko rokotteet?

WHO totesi maanantaisessa tiedotustilaisuudessa, että rokotteet tehoavat Intian virusmuunnosta vastaan, mutta on olemassa jonkin verran viitteitä siitä, että teho voi olla jonkin verran heikompi.

Nature-lehden mukaan vasta-ainetutkimusten perusteella rokotteen tai aiemmin sairastetun koronataudin antamat vasta-aineet saattavat tehota virusmuunnokseen hieman huonommin kuin muihin muunnoksiin.

Rokotteiden uskotaan kuitenkin vähintään ehkäisevän vakavaa koronatautia.

Intian koronavirusmuunnosta on todettu nyt noin 40 eri maassa, mukaan lukien Suomessa.

Artikkelin muut lähteet: BBC, Reuters.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja