Mitä tapahtuu omikronaallon jälkeen? Asiantuntijat uskovat, että pandemian loppu saattaa jo häämöttää

Koko asia 60 sekunnissa: Tällainen on omikronin uusi alavariantti 1:00
Katso myös: Omikronin uusi alamuunnos on levinnyt vauhdilla Tanskassa. Tämä uudesta omikronin viruslinjasta tiedetään.

Yhdysvaltalaiset tartuntatautiasiantuntijat uskovat, että koronapandemian loppu saattaa olla näkyvissä jo tänä vuonna. Taudin kukistamisessa olennaisia tekijöitä ovat rokotteet, uudet lääkkeet ja esimerkiksi kasvomaskeilla suojautuminen.

Uutiskanava CNN:n haastattelemat asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että vaikka alkanut vuosi saattaa olla koronataistelussa tärkeä virstanpylväs, tulevaisuus on edelleen varsin epävarma.

– Emme todellakaan tiedä tarkasti sitä, mitä omikronaallon jälkeen tapahtuu, yhdysvaltalaisen Stanfordin yliopiston tartuntatautiasiantuntija Yvonne Maldonado sanoo CNN:lle.

Maldonadon mukaan kukaan ei ollut osannut odottaa edes omikronia, vaikka vihjeitä siitä oli näkyvissä.

– Vihjeitä siitä oli, mutta emme odottaneet tilanteen etenevän niin kuin se eteni, Maldonado toteaa.

Etelä-Afrikan kokemukset luovat toiveita

Tartuntatautiasiantuntijat näkevät valoa tunnelin päässä muun muassa sen perusteella, miten tilanne eteni Etelä-Afrikassa. 

Eteläafrikkalaiset tutkijat havaitsivat omikronvariantin ensimmäisen kerran marraskuussa. Muunnos niin levisi kuin myös talttui nopeasti. Samoin on tapahtumassa Britanniassa, ja niin asiantuntijat uskovat tapahtuvan myös muualla maailmassa. 

Seuraavat 4–6 viikkoa tulevat kuitenkin vielä olemaan monin paikoin rankkoja.

– Kestää ensi kuun puolivälin, ennen kuin alamme todella nähdä sen, että asiat ovat paranemassa, kalifornialaisen Berkeleyn yliopiston emeritusprofessori ja tartuntatautien asiantuntija John Swartzberg toteaa CNN:lle.

Touko-kesäkuussa tilanne voi hänen mukaansa olla jo rauhallinen. Hän kertoo optimisminsa perustuvan myös siihen, että immuniteetti koronaa vastaan nousee jatkuvasti sairastamisen ja rokotusten ansiosta.

Koronavirus ei kuitenkaan todennäköisesti koskaan katoa kokonaan, hän tähdentää.

– Olen varma, että virus muuntuu edelleen, myös Yvonne Maldonado toteaa.

Mikä on seuraava variantti?

Seuraava variantti voi asiantuntijoiden mukaan levitä jopa omikronia paremmin. Se voi myös aiheuttaa ihmisille omikronia vakavampia oireita – tai toisaalta olla täysin oireeton.

– Ei ole ollenkaan selvää, mitä seuraavaksi tapahtuu, Kalifornian yliopiston epidemiologi George Rutherford sanoo. 

– Jos toimimme oikein, korona ei hallitse tänä vuonna elämäämme enää niin paljon kuin aiemmin, Yhdysvaltain tautikeskuksen entinen johtaja Tom Frieden uskoo.

Virus voi muuntua vähitellen, kuten tapahtui alfa- ja beetavarianttien tapauksissa. Tai se voi tehdä todella suuren hypyn, kuten deltan ja omikronin yhteydessä.

Esimerkiksi H1N1-influenssavirus oli uusi virus, kun se aloitti yhden historian pahimmista pandemioista vuonna 1918. Se tartutti kolmanneksen maailman väestöstä ja tappoi 50 miljoonaa.

Pandemia päättyi aikanaan, mutta virus ei kadonnut maailmasta. 

– Se oli kaikkien joka vuosi näkemiemme H1N1-virusten isoisoisovanhempi, Maldonado sanoo. 

– Viruksella on ollut monia variaatiota sen jälkeen, mutta se on peräisin samasta kannasta alkuperäisen kanssa. On mahdollista, että koronavirus toimii samoin.

Nyt on suojeltava haavoittuvia

Yvonne Maldonadon mukaan maailman on keskityttävä nyt suojelemaan heitä, jotka ovat alttiita vakaville taudeille, ja varmistamaan se, että he saavat rokotukset ja tarvittavat lääkkeet.

Mikäli koronaviruslääkkeitä ei ole tarpeeksi sairastuneiden ihmisten hoitoon tai jos rokotevalmistajat eivät pysty valmistamaan varianttikohtaisia rokotteita tarpeeksi nopeasti, tilanne on huonompi.

– Meidän on varauduttava siihenkin. Toivomme parasta ja valmistaudumme pahimpaan, Yhdysvaltain kansallisen tartuntatautiviraston johtaja Anthony Fauci sanoo. 

"Keinot taudin taltuttamiseksi ovat olemassa"

Johns Hopkins Medicinen apulaisprofessorin Panagis Galiatsatosin mukaan ihmiskunnalla ovat jo työkalut uusien koronamuunnosten rajoittamiseen ja pandemian nopeaan lopettamiseen.

– En usko, että tarvitsemme lisää tieteellisiä läpimurtoja. Tiedämme jo, kuinka pysäyttää vakava korona –ja se keino ovat rokotteet, Galiatsatos toteaa.

Hänen mukaansa myös kasvomaskien käyttö ja testaus auttavat.

– Meillä ovat olemassa aseet muuttaa korona vain pahaksi flunssaksi. Meidän on vain vielä palautettava luottamus (lääketieteeseen).

Lue myös:

    Uusimmat