Meneekö koronapandemia kerralla ohi vai iskeekö epidemia uusissa aalloissa? Maailmalla hyvin eriäviä näkemyksiä

Trump lopettamassa karanteenit, vaikka korona leviää vauhdilla –"Yhdysvallat on nyt siinä tilantessa kuin Kiina kuukausi sitten" 10:27
Donald Trump on lopettamassa koronakaraneenin, vaikka tauti leviää vauhdilla myös USA:ssa.

Maailmalla on hyvin eriäviä näkemyksiä siitä, kuinka pitkään koronaviruspandemia kestää.

The New York Times uutisoi, että Yhdysvaltojen satasivuisessa koronavirusta koskevassa federaatiosuunnitelmassa hahmoteltiin synkkä ennuste, jonka mukaan koronaviruspandemia kestää ainakin 18 kuukautta ja tulee aalloissa.

Ennusteen toteutuminen johtaisi todennäköisesti laajalle levinneeseen tarvikepulaan, joka rasittaisi kuluttajia ja USA:n terveydenhuoltojärjestelmää ankarasti.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump myönsikin tilanteen vakavuuden ja julisti kansallisen hätätilan sen jälkeen, kun hän oli ensin viikkoja vähätellyt pandemiaa ja vakuuttanut sen häviävän maagisesti itsestään.

– Covid-19: n leviämistä ja vakavuutta on vaikea ennustaa ja luonnehtia, sanottiin hallituksen suunnitelmassa.

Kiina optimistinen

Sen sijaan koronaviruksen synnyinsija Kiina on viruksen suhteen hyvin optimistinen, uutisoi Global News.

Kiinalaiset tutkijat ja terveydenhuollon asiantuntijat, jotka osallistuvat uuden koronaviruksen torjuntaan, uskovat, että pahin on nyt ohi. He väheksyvät väitteitä siitä, että tauti voisi muuttua kausiluonteiseksi tai että kuolemaan johtava toinen aalto voisi iskeä myöhemmin tänä vuonna.

Kiinan lääketieteelliset asiantuntijat ovat ilmaisseet uskonsa siihen, että tiukat torjuntatoimenpiteet ovat varmistaneet sen, että tauti on tulevien viikkojen sisällä täysin hallinnassa ainakin Kiinassa.

Kiina uskoo, että COVID-19 voidaan eliminoida vuonna 2003 jyllänneen Sarsin tavoin.

– Mielestäni koronaviruksen toinen aalto Kiinassa ei ole suuri huolenaihe, kertoi Pekingin Unionin lääketieteellisen korkeakoulun sairaalan tartuntatautien osaston varajohtaja Cao Wei Global News -lehden mukaan.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan uusi koronavirus saavutti huippunsa Kiinassa helmikuun lopulla. Vuonna 2003 Sarsin havaitsemisessa ja kukistamisessa auttanut hallituksen vanhempi neuvonantaja Zhong Nanshan sanoi tiedotustilaisuudessa, että koronavirus "voi olla ohi kesäkuuhun mennessä", jos muut maat ryhtyvät tarvittaviin toimiin.

Espanjassa 738 ihmistä kuoli koronaan saman päivän aikana.

Mitä voimme oppia espanjantaudin ajoilta?

Espanjantauti oli vuosina 1918–1919 riehunut pandemia. Pandemiaan sairastui silloin 500 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa. Arviot kuolleista vaihtelevat 50-100 miljoonan välillä. 

Espanjantaudin toinen aalto oli paljon tappavampi kuin ensimmäinen, minkä uskotaan johtuvan viruksen mutaatiosta ja ensimmäisen maailmansodan aiheuttaman sotilasjoukkojen liikkeistä, kertoo History-sivusto.

The Guardianin mukaan espanjantautia salattiin pitkään, koska se iski ensimmäisen maailmansodan aikaan eivätkä maat halunneet näyttäytyä heikkoina paljastaessaan sairauden vakavuuden. Vasta espanjantaudin levitessä Espanjaan, joka oli neutraali, maailma sai tietää taudista. 

– Kaikki epidemiat seuraavat tätä samanlaista kaarta, jossa ihmiset kiistävät uhan, kunnes sitä on enää mahdotonta jättää huomiotta, kertoi Lontoon yliopiston lääketieteellinen historioitsija Mark Honigsbaum The Guardianissa. 

Hänen mukaansa joidenkin johtajien tapa väheksyä koronaviruspandemiaa on hyvin huolestuttava. Voimme oppia espanjantaudin ajoilta ainakin sen, että taudin väheksyminen edesauttaa sen leviämistä ympäri maailmaa ja että toiseen aaltoon pitää varautua huolella. Ihmisten liikkumista on rajoitettava ajoissa ja totuus pandemiasta on kerrottava viipymättä.

Lähteet: The New York Times, Global News, History.com ja The Guardian

Lue myös:

    Uusimmat