Mainos

Raportti: Ihmiset tuhoavat luontoa ennätysvauhtia

Yli 1 300 asiantuntijan koostaman raportin mukaan kasvava ihmismäärä on viimeisten 50 vuoden aikana saastuttanut kaksi kolmasosaa maapallon elämälle välttämättömistä ekologisista systeemeistä.

Ihmiset vahingoittavat planeettaamme ennennäkemätöntä vauhtia, minkä vuoksi luonnon luhistumisen riski kasvaa. Tällainen paikallinen luhistuminen voi saada aikaan tauteja, metsien tuhoutumista tai kuolleita alueita meriin, kansainvälinen raportti varoittaa.

Yli tuhannen asiantuntijan tekemän raportin mukaan kasvava ihmismäärä on viimeisten 50 vuoden aikana saastuttanut tai liikakäyttänyt kaksi kolmasosaa planeettamme elämälle välttämättömistä ekologisista systeemeistä.

- Ihmisten toimet rasittavat maan ekosysteemiä niin paljon, ettei enää ole varmaa, kestääkö se seuraavien sukupolvien ajan, sanovat raportin tekijät lausunnossaan.

Luonnon monimuotoisuutta on kaventanut muun muassa se, että aiemmin koskematonta maaperää on otettu maa- ja metsätalouden tai teollisuuden käyttöön viimeksi kuluneiden 60 vuoden aikana enemmän kuin 1700- ja 1800-luvuilla yhteensä.

Sadan vuoden kuluessa vaurioiden pääasialliseksi aiheuttajaksi saattaa nousta fossiilisten polttoaineiden käytön aiheuttaman ilmaston lämpeneminen, tutkijat ennustavat.

Tutkijoiden mukaan tulevaisuudessa luonnossa saattaa esiintyä yhä enemmän nopeita ja dramaattisia paikallisia muutoksia, kuten turskakannan romahtaminen Newfoundlandin edustalla Kanadassa vuonna 1992.

Uutta Millennium Ecosystem Assessment -selvitystä on ollut tekemässä kaikkiaan 1360 tiedemiestä lähes sadasta maasta.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.