Mainos

Raportti: Beslanin kriisi oli estettävissä

Tuoreen selvityksen mukaan Venäjällä Beslanissa tapahtuneen panttivankikriisin selvittelyssä tehtiin paljon virheitä.

Venäjällä Beslanin verinen koulukaappaus olisi voitu estää, jos viranomaiset olisivat noudattaneet määräyksiä ja kiristäneet turvatoimia alueella. Näin arvioi Beslanin tapahtumia selvittäneen parlamentaarisen komitean puheenjohtaja Aleksandr Torshin päivällä maan parlamentissa.

Yli 300 ihmistä sai surmansa Pohjois-Ossetian Beslanissa toissa vuoden syyskuussa, kun terroristien koulukaappaus päättyi verisesti. Parlamentaarisen selvityksen mukaan panttivankikriisin selvittelyssä tehtiin runsaasti virheitä.

-Epäonnistumisten ja puuteiden lista on pitkä, Torshin sanoi parlamentissa. Hän on parlamentin ylähuoneen varapuhemies.

Tshetsheeniterroristit hyökkäsivät Beslanissa kouluun lukuvuoden alkajaispäivänä 1. syyskuuta, jolloin koulussa oli lasten ja opettajien lisäksi paljon omaisia. Kaappaus päättyi kolme päivää myöhemmin veriseen sekasortoon, kun kaappaajien kouluun virittämiä pommeja räjähti ja hengissä selvinneet panttivangit pyrkivät pakoon tulituksen keskellä.

Uhrien omaiset ja Pohjois-Ossetian paikallisparlamentin komitea ovat syyttäneet Venäjän viranomaisia virheistä kaappauksen hoidossa. Maan syyttäjänvirasto katsoo puolestaan, että maan turvallisuuspalvelun toiminnassa ei ole moitteen sijaa.

(MTV3-STT-AFP)

(Seitsemän uutiset 28.12.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.