Tiina huomasi erikoisen näyn mökin astiakaapissa: "Se oli hienosti kietonut häntänsä"

Rantakäärme vieraili Tiinan mökissä ja loi nahat astiakaapissa: "Se oli hienosti kietonut häntänsä 0:36
Katso kuvat! Rantakäärme vieraili Tiinan mökissä ja jätti yllätyksen astiakaappiin.

Kutsumaton vieras jätti vanhat nahkansa kuivumaan Tiinan astiakaappiin.

Anttolassa mökkeillyt Tiina Huumonen kohtasi varsin erikoisen näyn, kun hän eräänä aamuna avasi astiankuivauskaapin. Oven auetessa astioiden lomasta pilkisti rantakäärmeen nahat.

– Olin hakemassa kaapista kahvimukia ja siinähän se roikkui. Nahka oli ilmestynyt kaappiin yön aikana. Edellisenä yönä oli kauhea ukkosmyrsky, joten käärme on varmaan etsinyt suojaisamman paikan nahanluonnille, Huumonen pohtii.

– Se oli hienosti kietonut häntänsä astiakaapin ritilään, ehkä nahanluontia helpottamaan.

Huumonen uskoo kyseessä olleen rantakäärme, sillä mökin ympäristössä liikkuu runsaasti rantakäärmeitä. Myös nahan pää antoi viitteitä rantakäärmeestä. 

Hän yritti löytää syyllistä asunnosta, mutta ilmeisesti käärme oli ehtinyt jo paeta tapahtumapaikalta. 

– Iltapäivällä näin mökkimme rannassa uiskentelevan käärmeen, en tiedä, oliko sama kaveri. 

Huumonen epäilee käärmeen päätyneen kuivauskaappiin 70-luvulta peräisin olevan saunamökin rakenteiden kolon kautta. Hän arvelee, että edellisenä iltana saunanlämmityksen myötä lämmennyt takka houkutteli käärmeen astiakaappiin, sillä kaappi sijaitsee takan vieressä.

Huumonen ei onneksi käärmeitä pelkää. Saimaan rannalla sijaitsevan saunamökin läheisyydessä liikkuu muutoinkin rantakäärmeitä.

– Ei se hätkähdyttänyt, kun meillä on ollut joskus eläviäkin käärmeitä mökissä. Hetken olin hämmästynyt, kun näin nahat astiakaapissa. 

Huumonen muistelee, että 15 vuotta sitten kylmä kesä houkutteli rantakäärmeen mökin takkaan lämmittelemään useampaan otteeseen. 

– Minua eivät käärmeiden vierailut haittaa, kunhan eivät jatkuvasti siellä pyöri. Jos ne siellä kerran 15 vuodessa käyvät, niin käykööt minun puolestani.

Käärme pelkää ihmistä

Korkeasaaren eläintenhoitaja ja käärmeasiantuntija Timo Paasikunnas kertoi taannoin MTV:lle haastattelussa, miten käärmeen voi poistaa asunnosta

Käärmeen paikannus voi olla haastavaa sisätiloissa, sillä eläin pysyttelee usein näkymättömissä ja karttaa ihmistä. 

– Jos käärme lähtee piiloon, se ei tule helposti sieltä pois. Käärme pelkää jättimäisiä ihmisiä, Paasikunnas kertoo.

Paasikunnas vinkkaa, että voit esimerkiksi levittää lattialle perunajauhoja, joihin muodostuu ajan saatossa käärmeen liikkeistä jälkiä. Kun tiedät käärmeen olinpaikan, eristä asuntoa ja pidä huolta, että käärme pysyttele yhdessä huoneessa.

Jos oma taito ja uskallus riittää, käärmeen voi poistaa itsenäisesti asunnosta. Paasikunnas kuitenkin kannustaa pyytämään heti apua Pelastuslaitokselta tai esimerkiksi Suomen herpetologiselta yhdistykseltä, jos käärmeet jännittävät. Käärmeen siirtämisessä on suurin riski saada purema, joten eläintä tulee käsitellä varoen.

Lue myös:

    Uusimmat