Mainos

Ranskan STX-telakan johto suomalaisyrittäjien vierailusta: "Suomalaiset eivät ole erikoistapaus"

Turussa risteilijöiden rakennukseen osallistuneet suomalaiset alihankkijayritykset ovat esitelleet työnäytteitään Ranskan STX-telakalla. Toiveissa ovat tarjouspyynnöt Saint-Nazairen telakalta, joka alkaa rakentaa Oasis 3 -risteilijää.

Yksi yrityksistä on audiovisuaaliseen- ja vesitekniikkaan erikoistunut Electro Waves. Espoolaisfirma on tehnyt Turussa jo useampaan risteilijään ja myös kahteen edelliseen Oasis-laivaan aurinkokansia, lasten vesihuvipuistoja ja kylpyläalueen amfiteatterin.

–Tapaamisesta jäi oikein positiivinen fiilis. Kyllä meillä kova toive ainakin on, että tästä käynnistä seuraisi jotain, talousjohtaja Eija Nurkki kertoi STT:lle.

Eletro Waves lähtisi mielellään tekemään Oasis 3 -alusta, mutta samalla silmäkulmassa ovat muut Ranskassa tehtävät projektit.

–Suomi on meille pieni markkina-alue, ja usein tällaiselta reissulta on saattanut tulla joku kontakti tulevaisuutta ajatellen, sanoi Electro Wavesiin kuuluvan GoodMood-yhtiön toimitusjohtaja Olli Ilmolahti.

Oasis 3 -sopimus olisi yhtiölle merkittävä, sillä laivakokonaisuuden suunnittelu ja toteutus on noin vuoden projekti. Noin 40 henkilöä työllistävän firman kokonaisliikevaihto on reilut 10 miljoonaa.

Kieli ja kulttuuri mietityttävät

Electro Wavesin kaksikko arvelee, että projektin toteuttaminen Turussa olisi heille monin tavoin helpompi ratkaisu. Yrityksellä on takanaan laivaprojekteja myös Venäjällä ja Hollannissa, ja ranskalaisten kanssa toimimisessa mietityttää muun muassa kieli.

–Nyt kun tilanne on tämä, niin yrittäjän on vain lähdettävä työn perään ja heittäydyttävä tilanteeseen, tietysti mahdollisimman hyvin valmistautuen, Nurkki totesi.

Telakkavierailulle osallistui suomalaisyritysten vientiä ja kansainvälistymistä tukevan Finpron mukaan yli kymmenen yritystä.

Reissun tärkein tarkoitus oli ensikontaktin luominen ostajatahoihin, joille yritykset esittelivät osaamistaan. Telakkavierailun lisäksi Ranskassa toimivat suomalaisfirmat kertoivat kokemuksistaan, muun muassa kulttuurieroista.

Suomalaiset eivät ole erityistapaus

Ranskan STX:n johto ei halunnut kommentoida suomalaisten vierailua telakalla. Yrityksen johdosta viestitettiin STT:lle, että suomalaisten käynnistä ei haluta tehdä erityisnumeroa. Keskusteluja alihankkijoiden kanssa käydään paljon, eivätkä suomalaiset ole tässä kuviossa erityistapaus.

Telakan työntekijöissä ulkomaalaisfirmojen käyttö herättää monenlaisia ajatuksia. Suunnittelupuolella työskentelevä Nicolas Desmars pitää selvänä, että ilman ulkopuolisia alihankkijayrityksiä laiva ei valmistu.

–Minun mielestäni olisi hyvä käyttää myös Suomessa kahden edellisen aluksen kanssa työskennelleitä yrityksiä, jotka tuntevat alukset, sanoi Turussakin hetken aikaa työskennellyt Desmars.

Logistiikassa työskentelevä Claude Laniaud sanoi ymmärtävänsä erittäin hyvin suomalaisten pettymyksen risteilijätilauksen menetyksestä, mutta hän toivoisi työn pysyvän nykyistä vahvemmin Saint-Nazairessa.

–On ongelma, että telakalla työskentelee niin paljon ulkomaisia firmoja, jotka eivät anna paikalliselle taloudelle mitään. On myös paljon väkeä, joille maksetaan huonommin kuin paikallisille.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.