Mainos

Ranskan parlamentti hajotettiin

Ranskan virallinen lehti kertoi tänään, että maan kansalliskokous on hajotettu presidentin neuvoteltua parlamentin kummankin kamarin puhemiesten kanssa. Ennenaikaiset vaalit järjestetään 25. toukokuuta ja vaalien toinen kierros tarvittaessa 1. kesäkuuta. Vaalien ehdokasasettelu päättyy 4. toukokuuta, minkä jälkeen vaalikampanja alkaa virallisesti.

Mutta vaalikampanjaa on käyty jo jonkin aikaa. Eilen presidentti Jacques Chirac ilmoitti hajottavansa parlamentin. Chirac perusteli ennenaikaisia vaaleja sillä, että Ranskaa on valmisteltava Euroopan talous- ja rahaliittoon Emuun.

Ranskan frangi vahvistui aamulla, kun hallituspuolueiden arveltiin säilyttävän enemmistönsä parlamentissa. Keskusta-oikeistolaisen hallituksen haastajat, sosialistit puolestaan arvioivat, että ennenaikaiset vaalit saattavat tuottaa päinvastaisen tuloksen kuin mitä Chirac odottaa.

Sosialistien entinen pääministeri Laurent Fabius uumoili Ranskan radiossa, että vasemmisto voi saada puolet äänistä. Sosialistien entinen työvoimaministeri Martin Aubry puolestaan sanoi, että ranskalaisilla on mahdollisuus valita markkinoiden yhä selvemmin hallitsema yhteiskunta tai toisenlainen, tasa-arvoisempi yhteiskunta.

Ranskalaisäänestäjien suurin huolenaihe on työttömyys, joka on kivunnut 12,8 prosenttiin Chiracin presidenttikauden aikana. Kun hän aloitti kaksi vuotta sitten, työttömyysprosentti oli 11,7.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.