Ranskalta uusi ehdotus äänimääristä - Suomi torjuu ehdotuksen

Ranska on antanut Nizzan huippukokoukselle uuden ehdotuksen ääntenimääristä ja parlamenttipaikoista. Suomi on torjunut ehdotuksen.

Ranskan uudessa ehdotuksessa epäsuhtaan pienten ja suurten välillä on hieman korjattu, mutta vaihteluväli pienten ja suurten välillä on edelleen 3-30. Suomelle tarjotaan nyt seitsemää ääntä, eilisen ehdotuksen kuuden sijasta. Parlamenttipaikkoja Suomelle tarjotaan nyt kolmeatoista, eilisen kahdentoista sijasta.

EU-suurlähettiläs Antti Satuli sanoo, ettei Ranskan ehdotus voi tulla Nizzassa hyväksytyksi, koska se vaikeuttaisi unionin päätöksentekoa. Satulin mielestä jäsenmaiden pitäisi nyt katsoa enemmän koko EU:n toimivuutta, eikä vain omia äänimääriään.

Ruotsille on nyt tarjolla yhdeksän ääntä. Ranska ja Saksa saisivat edelleen saman verran ääniä, 30. Sen sijaan uudessa ehdotuksessa on korjattu suhde Puolan ja Espanjan välillä, ja molemmille ehdotetaan 28 ääntä.

Belgian ja Hollannin välille on tehty yhden äänen ero, eli Belgialle 11, Hollannille 12 ääntä. Äänten loppusumma tässä ehdotuksessa on 337. Suomen ääniosuus nousee 2,07 prosenttiin, eilisessä ehdotuksessa se jäi 1,87.

Sopimus tänään?

Euroopan unionin uuden perussopimuksen toivotaan syntyvän tänään. Neljättä päivää kestävä huippukokous on EU:n historian pisin.

Puheenjohtajamaan mukaan monissa vaikeissa kysymyksissä on edistytty. Ranska pyrkii esittämään tekstiluonnoksen perussopimuksesta vielä iltapäivän aikana. Sopimusteksti pitäisi kokonaisuudessaan kelvata kaikille 15 jäsenmaalle.

Suomea kismittää


Vaihteluväli pienten ja suurten välillä on edelleen 3-30. Se on Suomen mielestä liian suuri. Ehdotus ei myöskään täytä Suomen vaatimusta, että enemmistöpäätösten takana on aina oltava puolet jäsenmaista. Enemmistöpäätösten estämiseen tarvitaan 91 ääntä, eli vähintään kolme suurta maata ja yksi pieni - esimerkiksi Malta.

Suomen mielestä tämä kynnys on liian alhainen. Määräenemmistöpäätökseen tarvitaan ehdotuksen mukaan 73,3 prosenttia äänistä, eli 247 ääntä. Tämäkään ei kelpaa Suomelle, koska se nostaa kynnystä nykyisestä 71 prosentista. Periaatteessa on sovittu, ettei tällaista muutosta tehdä.

Päätöksen taakse olisi Ranskan ehdotuksen mukaan myös kerättävä maat, jotka edustavat vähintään 62 prosenttia EU:n koko väestöstä. Eilen Ranskan ehdotuksessa asetettiin tämä kynnys 58 prosentin kohdalle. Tämäkin on Suomen mielestä täysin kelvoton ehdotus. Ranska ja Saksa saisivat uudessa ehdotuksessa edelleen saman verran ääniä, 30, samoin Italia ja Britannia.

"Ei mikään Euroviisu"

-Tämähän ei ole mikään euroviisukilpailu, jossa lasketaan kunkin osanottajan pisteitä. Pitäisi katsoa kokonaisuutta, sitä että unioni toimii, Sanoo Suomen EU-suurlähettiläs Antti Satuli. Hän ei ryhtynyt arvioimaan, kuinka kauan Nizzan ennätyspitkä huippukokous vielä voi kestää.

Nyt on meneillään kokouksen neljäs päivä, ja istunnot näyttivät venyvän vielä maanantainkin puolelle. Hän oli silti vielä toiveikas, että tulos saadaan aikaan.
-Kyllä uskon, että tästä vielä päästään ratkaisuun. Tavoite Nizzassa on selvä. EU:n pitää saada sovittua sellainen ratkaisu päätöksenteostaan, että tie 27 jäsenmaan unioniin on auki ilman uusia sopimusmuutoksia, sanoo Satuli.
(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat