Ranskalta ja Belgialta musta lista lentoyhtiöistä

Listojen julkaiseminen Belgiassa ja Ranskassa on seurausta elokuussa tapahtuneista useista lento-onnettomuuksista.

Ranska on julkaissut listan lentoyhtiöistä, joiden koneiden ei ole lupa laskeutua Ranskan maaperälle. Koneiden liikennöinti Ranskassa kiellettiin turvallisuussyistä. Listalla on viisi yhtiötä: pohjoiskorealainen Air Koryo, yhdysvaltalainen Air Saint Thomas, liberialainen International Air Service, thaimaalainen Phuket Airlines ja mosambikilainen Air Mozambique sekä sen tytäryhtiö Transairways.

Listan julkaiseminen oli seurausta elokuussa tapahtuneista useista lento-onnettomuuksista, jossa kuoli 330 ihmistä. Heistä 152 oli Martiniquessa asuvia ranskalaisia.

Britannia, Sveitsi ja Yhdysvallat ovat jo aiemmin julkaisseet listan lentoyhtiöistä tai maista, joiden lentoturvallisuudessa olisi niiden mielestä parantamisen varaa. Niinikään Belgia julkaisi tänään verkkosivullaan listan pannaan joutuneista lentoyhtiöistä. Listalle päätyivät: Africa Lines (Keski-Afrikan tasavalta), Air Memphis (Egypti), Air Van Airlines (Armenia), Central Air Express (Kongo), I.C.T.T.P.W. (Libya), International Air Tours (Nigeria), Johnsons Air. Ltd (Ghana), Silverback Cargo Freighters (Ruanda) ja South Airlines (Ukraina).

EU aikoo julkaista kaikkien jäsenmaidensa lentokieltoon asettamista yhtiöistä kootun listan myöhemmin. EU:n liikennekomissaari Jacques Barrot sanoi toivovansa, että lista ehdittäisiin julkaista vielä tänä vuonna, kunhan Euroopan parlamentti ensin hyväksyy asian.

"Listan lentoyhtiöt eivät liikennöi Suomeen"

- Mikään Ranskan julkaiseman listan lentoyhtiöistä ei lennä Suomeen tällä hetkellä eikä muistaakseni ole koskaan lentänytkään, kertoi Ilmailulaitoksen lentoliikennehallinnon kansainvälisten asioiden sihteeri Pirkko Eskuri tänään STT:lle.

- Jos joku ulkomaalainen lentoyhtiö hakee lupaa lentää Suomeen, täällä tarkastetaan ensin, että yhtiön paperit kuten toimilupa, vakuutukset onnettomuuden varalta ja lentokelpoisuustodistukset ovat kunnossa. Jos paperit eivät ole kunnossa, lupaa ei myönnetä. Tällaista sattuu suhteellisen harvoin, sanoi Eskuri.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat