Mainos

Ranskalaiskanava koettaa kilpailla CNN:n ja BBC:n kanssa

France 24:n taustalla vaikuttavat erimielisyydet Irakin sodasta.

Ranskalainen uutiskanava France 24 on aloittanut tällä viikolla kilpailun BBC:n ja CNN:n kaltaisten anglosaksisten jättien sekä qatarilaisen al-Jazeeran kanssa. France 24 toimittaa uutisia ympäri vuorokauden ranskaksi sekä englanniksi ja ensi vuonna myös arabiaksi. Kielivalikoimaan on tarkoitus lisätä myöhemmin espanja.

- Sellaisella suurella maalla kuin Ranska on tärkeää olla näkökulma maailmaan ja välittää tätä näkökulmaa, joka perustuu perinteisiimme ja käsitykseemme sivistyksestä, rauhasta, humanismista sekä globalisaatiosta, presidentti Jacques Chirac luetteli, kun hän vieraili studioilla ennen h-hetkeä keskiviikkona.

Toiminta käynnistyi uutisella Yhdysvaltain presidentille George W. Bushille luovutetusta raportista, jossa käsitellään maan uutta Irak-strategiaa. Ranskalaista näkökulmaa saatiin muun muassa haastattelemalla pääministeri Dominique de Villepiniä.

- Mielestäni se on ensimmäinen askel, että amerikkalaiset viimein ymmärtävät Irakin sodan sellaisena kuin se on, hän sanoi kanavan avausgaalassa Pariisissa.

Villepinin mukaan Ranskalla on ainutlaatuinen tilaisuus tuoda tuoreutta kansainväliseen uutisvyörytykseen. Kulttuuriministeri Renaud Donnedieu myönsi puolestaan, että France vingt-quatre (24) olisi voitu keksiä aiemminkin.

- Vapaan tiedonvälityksen sinfoniassa on nyt ranskalainen ääni. Olemme myöhässä ja yritämme kiriä, hän hehkutti.

Rahoiltaan kääpiö jättien rinnalla

Ranskan presidentti Jacques Chirac

Chirac vakuutti, että France 24 toimii täysin itsenäisesti, vaikka se saa suurimman osan rahoistaan Ranskan hallitukselta eli veronmaksajilta.

Kanavan toimitus on aluksi 170-henkinen ja vuosibudjetti vain 86 miljoonaa euroa. Summa on mitätön CNN:n ja BBC:n satojen miljoonien eurojen määrärahojen rinnalla. Ranskalaiset aikovat kuitenkin saada sillä paljon aikaan.

- Korostamme kaikkia eroavaisuuksia maailmassa toisin kuin anglosaksit, jotka näyttävät vain yhdenmukaista maailmankäsitystä, nälvi tv:n pääjohtaja Alain de Pouzilhac.

France 24:n omistus jakaantuu valtiollisen Ranskan television ja kaupallisen TF1-tv-yhtiön kesken.

"CNN a la francaise" -projekti pääsi vauhtiin, kun Yhdysvallat ja Britannia olivat hyökänneet Irakiin vuonna 2003. Sotaa vastustanut Chirac ryhtyi henkilökohtaisesti viemään eteenpäin maan omaa, kansainvälistä uutiskanavaa.

Ensimmäinen uutislähetys näytettiin laajakankaalta Ranskan parlamenttitalon edustalla. Pariisin paraatikadulla Champs-Élysées'llä oli tarkoitus sytyttää myös valot lähtölaskentana uudelle kanavalle, mutta niitä ei saatukaan palamaan.

France 24:ää voi katsoa myös internetissä: http://www.france24.com.

(MTV3-STT-AFP-AP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.