Ranskakin haluaa maanviljelystä koko EU:n alueella

Ranska kannattaa Suomen tavoin sitä, että maataloutta on voitava harjoittaa koko EU:n alueella, sanoo Suomessa vieraillut Ranskan maatalousministeri Bruno Le Maire. Tämä linjaus on ollut Suomelle elintärkeä koko EU-jäsenyyden ajan, koska toistakin linjaa on ollut: niitä, jotka katsovat, että maanviljelys pitäisi lopettaa kaikkein ankarimmissa olosuhteissa.

Le Mairen mukaan eurooppalaiset kuluttajat arvostavat kotimaassaan tuotettua ruokaa ja ruokaturvallisuudenkin takia on syytä huolehtia siitä, että ruokatuotantoa on jatkossakin jokaisessa jäsenmaassa.

- Miten ruokkia väestö, joka kasvaa nopeasti, kun maataloustuotanto kasvaa hitaasti? Tämä on strateginen kysymys. Olisi vastuutonta luovuttaa yksikin hehtaari eurooppalaisesta maataloustuotannosta muualle, ranskalaisministeri totesi yhteisessä tiedotustilaisuudessa maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan (kesk.) kanssa.

EU:n maatalouspolitiikkaa ollaan parhaillaan uudistamassa. Paineita on muun muassa siihen suuntaan, että maatalouteen käytettävä rahamäärä unionin budjetissa pienenee sekä siihen, että osa tuista sidotaan ympäristönsuojeluun. Uuden maatalouspolitiikan pitäisi olla voimassa vuodesta 2014 alkaen; tietoa suomalaisviljelijöiden tarkasta tukitasosta saadaan odottaa ehkä loppuvuoteen 2012.

- Ennen kuin tukitasosta puhutaan, pitää määritellä maatalouspolitiikan sisältö ja strategiset tavoitteet. Jäsenmaiden kesken on kuitenkin nyt konsensus, joskaan ei vielä päätöstä, että maatalousbudjetti pidetään samalla tasolla kuin ennen, Le Maire sanoi.

Paikallistuotteiden säilyttävä

Sirkka-Liisa Anttilan tapaamisen lisäksi Le Maire vieraili tänään myös ihan oikealla suomalaistilalla, kun hän kävi Päivi ja Heikki Levävaaran reilun 20 lypsävän maitotilalla Vihdissä. Illalla hän pääsi myös maistamaan suomalaisia makuja ravintolaan.

Ranskalaisia makuja hän puolusti jo tiedotustilaisuudessa voimakkaasti todeten, että EU:n epäsuotuisten alueiden maataloustukea on niistä osaltaan kiittäminen:

-Jos päätetään, että on liian kallista tai monimutkaista tuottaa vaikka maitoa Pyreneillä tai Alpeilla, niin mitä sitten tapahtuu? Ei ole enää niitä juustoja, joita tehdään tästä maidosta. Satoja tuotteita häviäisi, Le Maire pelotteli.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat