Ranska valmis kaatamaan uuden Irak-päätöslauselman

Ranskan presidentti Jacques Chirac vakuuttaa maansa olevan valmis estämään uuden Irak-päätöslauselman läpimenon YK:ssa.

Ranska äänestää Yhdysvaltain ajamaa uutta Irak-päätöslauselma vastaan YK:n turvallisuusneuvostossa, ilmoitti Ranskan presidentti Jacques Chirac illalla. Chiracin mukaan Ranska torjuu uuden Irakia koskevan päätöslauselmaehdotuksen "olivatpa olosuhteet mitkä hyvänsä."

-Uuden päätöslauselman kannalla voisi tosiasiallisesti olla yhdeksän tai enemmän ääntä, mikä antaisi valtuudet sotaan. Jos niin kävisi, äänestäisi Ranska "Ei", Chirac sanoi suorassa televisiohaastattelussa illalla.

Chiracin mukaan uusi päätöslauselma ei ole tällä hetkellä tarpeellinen.

-Ranska äänestää "Ei", koska Ranska katsoo nyt, ettei ole mitään syytä käydä sotaa asettamamme tavoitteen, Irakin aseriisunnan, saavuttamiseksi.

Chirac arvioi kuitenkin, ettei Yhdysvaltain ja Britannian ajamalla uudella Irak-päätöslauselmalla ole tällä haavaa hyväksymiseen tarvittavaa tukea turvallisuusneuvoston viidentoista jäsenmaan keskuudessa. Chirac arveli, että myös Venäjä ja Kiina ovat valmiit käyttämään veto-oikeuttaan ja torjumaan sodan oikeuttavan päätöslauselman. Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov vakuutti jo aiemmin päivällä, että Venäjä kaataa voimankäyttöön oikeuttavan esityksen turvallisuusneuvostossa.

Chirac varoitti Yhdysvaltoja ryhtymästä sotatoimiin Irakia vastaan ilman YK:n tukea. Tällainen olisi Chiracin mukaan vaarallinen ennakkotapaus. Sodan aloittaminen Irakia vastaan johtaisi Chiracin mukaan myös terrorismia vastustavan kansainvälisen liittoutuman hajoamiseen.

Turvallisuusneuvoston viidellä pysyvällä jäsenmaalla - Yhdysvalloilla, Britannialla, Kiinalla, Ranskalla ja Venäjällä - on veto-oikeus eli ne pystyvät torjumaan minkä tahansa päätöksen hyväksymisen. Päätöslauselmien hyväksymiseen tarvitaan yhdeksän maan tuki, ja mikään pysyvä jäsenmaa ei siis saa vastustaa esitystä.

"Saddam kukistuu"

Presidentti Chirac arveli myös, että Irakin riisuminen joukkotuhoaseista johtaisi presidentti Saddam Husseinin hallinnon kukistumiseen. Chiracin mukaan Irak ei ole tähän mennessä ollut kyllin tiiviisti yhteistyössä YK:n asetarkastajien kanssa.

Chirac sanoi myös, että olisi Yhdysvaltojen ei pitäisi aloittaa taloudellisia kostotoimia Ranskaa vastaan sen takia, että Ranska vastustaa Yhdysvaltain sotasuunnitelmia Irakia vastaan. Tällainen olisi Chiracin mukaan mieletöntä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Huomenta Suomi 11.03.2003)

Lue myös:

    Uusimmat