Mainos

Ranska sai uuden pääministerin

Pääministeriksi nimitettyä Dominique de Villepinia luonnehditaan presidentti Chiracin läheiseksi liittolaiseksi. Hän on toiminut aiemmin mm. sisä- ja ulkoministerinä.

Ranskan presidentti Jacques Chirac on nimittänyt Dominique de Villepinin Ranskan uudeksi pääministeriksi. Nimitys oli odotettu, sillä Villepiniä pidettiin etukäteen yhtenä edellisen pääministeri Jean-Pierre Raffarinin vahvimmista seuraajaehdokkaista.

Dominique de Villepin

De Villepin tunnetaan Chiracin uskollisena liittolaisena, ja hän nousi maailman tietoisuuteen Irakin sodan arvostelijana ulkoministerikaudellaan. Maaliskuussa 2004 de Villepin siirtyi sisäministeriksi.

Uuden pääministerin heikkoutena pidetään kokemattomuutta kotimaan politiikan armottomassa kädenväännössä. Aristokraattinen de Villepin on entinen uradiplomaatti, joka ei ole kertaakaan testannut kansansuosiotaan vaaleissa.

Aiemmin tänään Chirac hyväksyi edellisen pääministerin Jean-Pierre Raffarinin eronpyynnön. Vuonna 2002 pääministeriksi tullut Raffarin joutui eroamaan sen jälkeen, kun ranskalaiset hylkäsivät kansanäänestyksessä EU:n perustuslain.

Chirac ja de Villepin eivät heti paljastaneet uuden hallituksen kokoonpanoa, vaan ministerien nimien odotetaan tulevan julkisuuteen vasta huomenna. Joissain etukäteisarvioissa uutta hallitusta on veikattu kokoonpanoltaan nykyistä suppeammaksi.

Chiracin odotetaan kertovan uuden hallituksen linjauksista televisiopuheessaan illalla. Hänen arvellaan pyrkivän vastaamaan EU:n perustuslakia vastaan äänestäneiden tyytymättömyyteen lupaamalla nykyistä sosiaalisempaa otetta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Seitsemän uutiset 31.05.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.